Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Deformovateľný dron sa mení na koleso, aby zvýšil dobu prevádzky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový experimentálny dron môže podľa potreby lietať vo vzduchu, potom sa zmeniť na motorizované koleso a kotúľať sa po zemi, aby šetril energiu. Jedného dňa by si mohol nájsť využitie v aplikáciách, ako je napríklad vyhľadávanie obetí katastrof uviaznutých v troskách.

Dron, ktorý navrhol študent magisterského štúdia robotiky Kazuki Sugihara a jeho kolegovia z Tokijskej univerzity, je známy pod názvom Delta. Je to akronym pre „Deformable Multilinked Multirotor with Rolling Locomotion Ability in Terrestrial Domain“, čiže Deformovateľný viacnásobne prepojený multirotor so schopnosťou kotúľania v pozemnej oblasti.

Telo zariadenia v tvare prstenca je pritom vyrobené z troch zakrivených, spojených segmentov. Každý z nich je vybavený vlastným motorovým / vrtuľovým modulom, ktorý je namontovaný na tyči presahujúcej šírku segmentu. Modul sa môže otáčať okolo tyče, čo mu umožňuje smerovať k „náboju“ prstenca, k okraju prstenca alebo na obe strany.

Deformovateľný prstenec dronu sa môže počas letu otvoriť.

Keď dron letí, jeho telo je orientované rovnobežne so zemou, pričom všetky tri vrtule smerujú nahor. V prípade potreby môže rozpojiť jedno alebo viacero spojení medzi svojimi segmentmi, čím sa môže počas letu otvoriť zo svojho prstencového tvaru. Táto schopnosť meniť tvar by mohla okrem iných možností umožniť dronu Delta preletieť cez medzery tým, že sa zúži.

A hoci je let určite najrýchlejším spôsobom prekonávania inak nepriechodného terénu, udržiavanie celej hmotnosti dronu vo vzduchu spotrebuje veľa energie z batérie. Preto sa môže aj kotúľať ako koleso.

Dron Delta v letovom režime.

Na tento účel dron Delta pristane na jednej strane naplocho a potom otočí svoje vrtule tak, aby ich spoločný ťah vytlačil dron nahor a posadil ho kolmo k zemi. Uhly vrtúľ potom priebežne upravuje palubný mikroprocesor, vďaka čomu môžu dron natáčať dopredu, zabrániť jeho prevráteniu a otočiť ho doľava alebo doprava.

Vedci teraz plánujú prispôsobiť dron Delta na kotúľanie po drsnejších povrchoch a na to, aby bol schopný vyhodnocovať terén pomocou kamier a ďalších palubných senzorov. Dokument o ich výskume je dostupný na arXiv.

Dron Delta v režime kotúľajúceho sa kolesa.