Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Roboty poháňané umelou inteligenciou autonómne opravia iné roboty

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V januári výskumníci zo Standfordskej univerzity predviedli kuchynské zručnosti open-source robota na upratovanie domácnosti s názvom Aloha. Teraz sa projekt Unleashed zaoberá zaväzovaním šnúrok na topánkach, vešaním košieľ a dokonca aj opravou iných robotov.

Projekt Aloha Unleashed zahŕňa študenta doktorandského štúdia na Standfordskej univerzite Tonyho Z. Zhaa a docentku Chelsea Finn z tímu Mobile Aloha, spolu s partiou robotikov v laboratóriu Google DeepMind. Táto výskumná skupina pritom využíva protiľahlé páry manipulačných ramien Aloha 2, ktoré boli vyvinuté s cieľom zlepšiť výkon a odolnosť pôvodného modelu Aloha a zároveň umožniť „zhromažďovanie údajov v rámci flotily pri zložitejších úlohách“.

Aktualizácie zahŕňajú nahradenie nožnicového mechanizmu na starých uchopovačoch koľajnicou s nízkym trením, ktorá umožňuje uchopenie menších predmetov, menšie 3D kamery RealSense so širším zorným poľom, nastavenie pasívnej gravitačnej kompenzácie vyrobené z bežne dostupných komponentov na podporu ramien na teleoperáciu a rám stola vyrobený z hliníka s kamerou nad hlavou. Tím tiež vyvinul nový simulačný model s vylepšenou presnosťou a lepším vizuálom, ktorý pomáha pri vzdelávacích úlohách.

Výskumníci za posledný rok „posúvali rozsah a obratnosť úloh na flotile Aloha 2“ a teraz zverejnili sériu videí, ktoré ukazujú, ako dvojramenné nastavenie autonómne vykonáva úlohy, pričom sa prispôsobuje problémom s pošmyknutím a umiestnením v reálny čas.

Manipulačné ramená Aloha Unleashed zriadili opravovňu robotov, ktorá tu autonómne nahrádza uchopovač iného servisného robota.

„Vybrali sme tri z najšikovnejších úloh, na ktoré sme mohli myslieť: zaviazanie šnúrok na topánkach, výmena prsta robota, zavesenie košele,“ povedala Finnová v príspevku na X. „A pokúsili sme sa zistiť, či by sme mohli natrénovať postupy, aby sme zvládli každú z nich. Všetky fungovali!“

Tím uvádza, že roboty na každej stanici sú plne autonómne a že zábery boli zachytené v jednom súvislom zábere. V prvej ukážke je možné vidieť, ako tím manipulátorov opravuje kamaráta robota, v tvare modelu SARA-RT od DeepMind, vložením náhradného prsta. To naznačuje, že budúcnosť, v ktorej sa roboti môžu navzájom opravovať, nie je až tak ďaleko.

Potom sa roboti pustili do koordinácie úsilia pri zaviazaní šnúrky na topánke. Manipulátori Aloha dostali tiež za úlohu dostať košeľu na vešiak a položiť ju na neďaleký stojan. Tréningové postupy počítali s rôznymi farebnými predmetmi, ale nezahŕňali príklady tričiek pre dospelých, no Zhao si vyzliekol sveter a hodil ho do pracovnej zóny a zistil, že model bol schopný zovšeobecniť a dokončiť úlohu.

Projekt Aloha Unleashed prebieha, ale ak sa chcete zapojiť do nejakej vlastnej akcie s manipulátorom, od Trossen Robotics je k dispozícii výskumná súprava Aloha za „skromných“ 29 999,95 dolárov (približne 28 102 euro).