Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómna ponorka Ghost Shark bude pomáhať austrálskej armáde

Autonómna ponorka Ghost Shark bude pomáhať austrálskej armáde
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Austrálsky program robotických ponoriek je rok pred plánovaným termínom, keďže vláda prevezme dodávku prvého prototypu extra veľkého autonómneho podmorského vozidla (Extra-Large Autonomous Undersea Vehicle alebo v skratke XL-AUV) Ghost Shark, pričom v budúcom roku budú nasledovať tri ďalšie.

Narastajúci význam indicko-pacifického regiónu spôsobil, že austrálsky rozpočet na obranu v súčasnosti prechádza masívnym nárastom, kladie sa väčší dôraz na domácu obrannú výrobu a Kráľovské austrálske námorníctvo spolupracuje s USA, Britániou a možno aj s Japonskom na získaní ponoriek s jadrovým útokom na veľké vzdialenosti, ktoré sú schopné prevádzky severne od kontinentu.

Súčasťou tejto novej stratégie je vývoj autonómnych platforiem, ktoré môžu pôsobiť ako multiplikátory vojenskej sily. Namiesto vysielania podmorských hliadok chce Canberra začleniť autonómne bezpilotné drony, ktoré môžu fungovať dlho bez posádky, aby sa zvýšili schopnosti hliadok.

Umelecký koncept vojenskej autonómnej ponorky Ghost Shark.

Autonómna ponorka Ghost Shark, vyvinutá austrálskym Ministerstvom obrany a spoločnosťou Anduril Australia, spolu s priemyselnými partnermi, je opísaná ako „Misia nula“ pre vládny Akcelerátor pokročilých strategických schopností (Advanced Strategic Capabilities Accelerator - ASCA). Plavidlo je súčasťou vládneho projektu na vybudovanie alebo získanie podmorských vojenských kapacít a nových autonómnych a neposádkových podvodných vozidiel, ktorý mal trvať tri roky, kým sa vytvorí prvý prototyp, no projekt je v predstihu.

Aj keď nebolo uvedených veľa podrobností o špecifikáciách plavidla, je menšie ako bežná ponorka, pretože nevyžaduje tlakotesný trup pre posádku, a teda ani vybavenie na podporu života či zložité zariadenie na tlmenie zvuku, ktoré sú potrebné na tlmenie hluku ponoriek. Namiesto toho sú stroje a elektronika umiestnené vo vodotesných moduloch.

Vojenská autonómna ponorka Ghost Shark.

Keď bude autonómna ponorka Ghost Shark nasadená, umožní Kráľovskému austrálskemu námorníctvu vykonávať tajnú autonómnu podmorskú vojnu na veľké vzdialenosti s trvalými spravodajskými, pozorovacími, prieskumnými a údernými schopnosťami. Plavidlo bude môcť spolupracovať s námornými a spojeneckými plavidlami ako súčasť zmluvy AUKUS.

„Táto spolupráca spája odbornosť námorníctva, rýchlosť dodania ASCA, vedecké inteligentné riešenia obrany a skúsenosti spoločnosti Anduril Australia s agilnými inováciami,“ povedal viceadmirál Mark Hammond, náčelník námorníctva. „Sme národom obkolesený morom a Ghost Shark je jedným z nástrojov, ktoré vyvíjame pre námorníctvo na hliadkovanie a ochranu našich oceánov a nášho spojenia so svetom.“

Vojenská autonómna ponorka Ghost Shark.