Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Exoquad dostane telesne znevýhodnených do terénu na štyroch kolesách

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Štvorkolka Exoquad je navrhnutá tak, aby umožnila používateľom invalidného vozíka nezávisle preskúmať aj to najdrsnejšie vonkajšie prostredie. A hoci obsahuje viacero motorov, má nepoháňaného súrodenca, ktorý je stvorený na zjazdy bez zábran.

Nová elektrická štvorkolka Exoquad je dostupná v konfiguráciách s pohonom dvoch a štyroch kolies a vyrába ju nórska startup spoločnosť Exotek, ktorú založili outdooroví nadšenci Mattias Storvestre a Sigurd Groven. Storvestre je letový mechanik a CAD dizajnér, ktorý predtým hľadal pomôcku pre mobilitu, ktorá by umožnila jeho telesne znevýhodnenej manželke ísť spoločne na túry. Groven je fyzikálny terapeut, ktorý utrpel úplné poranenie miechy pri jazde na horskom bicykli a nebol spokojný s možnosťami vonkajšej mobility, ktoré mu následne zostali.

Terénna elektrická štvorkolka pre telesne znevýhodnených Exoquad.

Verzia štvorkolky Exoquad s pohonom všetkých štyroch kolies (4WD), ktorá má hmotnosť 90 kilogramov, je vybavená rúrkovým rámom z hliníka 6061 s ochrannou tyčou, 20 x 4-palcovými hrubými pneumatikami Kenda, hydraulickými kotúčovými brzdami Tektro Twin+ a predným a zadným nastaviteľným pružinovým odpružením, ktoré poskytne 170 až 200 milimetrov zdvihu.

Verzia s pohonom dvoch kolies (2WD) je poháňaná dvoma 3,5 kW elektromotormi v zadných nábojoch, z ktorých každý poskytuje krútiaci moment 190 Nm, zatiaľ čo verzia 4WD pridáva 600 W elektromotory (60 Nm) do nábojov oboch predných kolies. Všetky štyri motory sú napájané odnímateľnou 48V / 2,1-kWh lítiovou batériou.

Terénna elektrická štvorkolka pre telesne znevýhodnených Exoquad.

Jazdci s modelom 4WD môžu stále prepnúť do režimu 2WD, keď chcú šetriť energiu batérie na rovnom teréne. Najvyššia rýchlosť je 6 km / h s pohonom všetkých štyroch kolies a 15 km / h s pohonom zadných kolies. Jedno 7-hodinové nabitie batérie pritom údajne stačí na štyri až šesť hodín jazdy v zmiešanom režime.

Elektromotory nie sú naozaj potrebné, keď chce ísť používateľ dolu kopcom a v tomto prípade prichádza na scénu model štvorkolky s názvom Exogravity. Jeho špecifikácie sú podobné modelu Exoquad, veľkou výnimkou je, že nemá elektromotor ani batériu. Vozidlo má tiež 24 x 2,3-palcové zjazdové pneumatiky Maxxis a uvádzanú hmotnosť 49 kilogramov. S ohľadom na posledný faktor spoločnosť Exotek navrhuje, že by sa dal použiť aj na psie záprahy.

Zjazdová štvorkolka pre telesne znevýhodnených Exogravity.

Cena 4WD verzie elektrickej štvorkolky Exoquad začína od 15 999 EUR, zatiaľ čo 2WD verzia je k dispozícii za cenu od 12 999 EUR. Zjazdový model bez elektrického pohonu Exogravity sa predáva od 7 199 EUR.