Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 294

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Určite to poznáte. Zakreslili ste si miesto, kde by mala byť vyvŕtaná diera, no po vašom výkone ste zistili, že vám počas toho akosi ubehol vrták. Jednoducho ste dieru nevyvŕtali kolmo, ale pod nejakým nešťastným uhlom. Aby sa to nestávalo, máme pre vás zaujímavú pomôcku. Je vizuálna a presne vám ukáže to, či sa stenou prebíjate naozaj pod pravým uhlom.

Pri použití ručnej elektrickej vŕtačky môže byť ťažké zaistiť, aby zostal vrták rovný, vzhľadom na povrch. Nové zariadenie Core je však navrhnuté tak, aby majstrom pomáhalo premietaním laserového zameriavača na tento povrch. Zariadenie má tvar diamantu a nasunie sa na skľučovadlo vŕtačky tretej strany. Potom sa otáča spolu s týmto skľučovadlom a korunkou. Premieta pritom dva laserové lúče, ktoré sa na povrchu javia ako dva sústredné kruhy. Ak vnútorný kruh nie je dokonale okrúhly a vycentrovaný s vonkajším kruhom, vrták nie je držaný v presnom pravom uhle vzhľadom na povrch. V takom prípade používateľ iba pohybuje vŕtačkou, kým sa dva kruhy nezarovnajú. Model Extended je vhodný na použitie s dlhými vrtákmi a premieta tri kruhy pre ešte väčšiu presnosť. Na výber je verzia so zelenými lasermi a model s menej jasnými, no energeticky úspornejšími, červenými lasermi.

Zariadenie Looking Glass Go sa tituluje ako prvý prenosný holografický displej na svete, ktorý zobrazuje pohlcujúci 3D obraz, bez nutnosti používania špeciálnych 3D okuliarov. Na vytvorenie 3D hologramov, z dvojrozmerných fotografií, slúži softvér s algoritmami umelej inteligencie. Používateľ si môže vytvárať 3D hologramy aj priamo z okamžitých udalostí, prostredníctvom smartfónu, ktorý dokáže priestorovo snímať. Trojrozmerné výtvory si môže potom prezerať na zobrazovacej ploche s uhlopriečkou 6 palcov. Zariadenie k tomu využíva presnú optiku svetelného poľa, ktorá umožní aj naklonenie obrazu do požadovaného uhla. Pomocou aplikácie Liteforms, v spojení s umelou inteligenciou ChatGPT, sa dajú tiež vygenerovať holografické animované postavy, s prispôsobeným hlasom a osobnosťou, s ktorými môže používateľ interagovať ako s digitálnymi spoločníkmi.