Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 289

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Koľkokrát sa vám stalo, že vzhľadom na znečistené, či mokré ruky ste nestihli zdvihnúť telefón, prípadne zvýšiť hlasitosť na televízore cez diaľkový ovládač? Po novom by to už nemal byť žiaden problém. Na svete je totiž externé, pripojiteľné zariadenie, ktoré veciam prináša spoľahlivé ovládanie gestami. Prepnutie programu tak dokážete doslova šmahom ruky.

Inovatívna technológia AirTouch, ktorú vyvinula spoločnosť Neural Lab, umožňuje používateľom interagovať s rozličnými zariadeniami, prostredníctvom jednoduchých gest rukou vo vzduchu, namiesto dotykového rozhrania. Na bezdotykové ovládanie pritom postačí len webová kamera a aplikácia. Systém využíva rôzne algoritmy, ktoré určujú, či používateľ robí rýchly alebo pomalý pohyb, a podľa toho upraví odozvu. Počítačové videnie tiež rozumie kontextu a pozícii používateľa, takže mu môže poskytnúť prispôsobenejšie ovládanie. Technológia sa dá využiť aj v prostrediach, kde by dotyková obrazovka mohla byť nepraktická alebo nehygienická. Mechanici a kuchári by tak mohli postupovať podľa pokynov na obrazovke bez toho, aby ju zašpinili rukami, zatiaľ čo lekári by mohli ovládať chirurgické roboty bez narušenia sterilného prostredia.

Systém Holobox má za cieľ priniesť praktické využitie 3D holografickej vizualizácie. Technológia vo forme holografických boxov, rôznych veľkostí, vytvára realistické a interaktívne hologramy, ktoré sú navrhnuté tak, aby zachytávali vzhľad, hlas a gestá premietanej osoby alebo objektu, pomocou 3D efektu. V oblasti marketingu môžu zariadenia Holobox vytvárať pútavé 3D prezentácie produktov. Tieto interakcie by tak mohli zvýšiť rozpoznateľnosť danej značky. V oblasti zdravotníctva by sa technológia mohla využiť ako inovatívne riešenie pre telemedicínu. Jedna z výhod spočíva v schopnosti spolupracovať na diaľku, čo umožňuje lekárom z rôznych miest virtuálne sa zapojiť do vyšetrení pacientov a podeliť sa o svoje odborné znalosti. Pokiaľ ide o hotelierstvo, technológia Holobox sa ukazuje ako inovatívne riešenie na zlepšenie zážitkov hostí. Prináša nový spôsob, ako poskytovať služby recepcie, zobrazuje vybavenie hotela alebo môže dokonca fungovať aj ako virtuálny sprievodca.

Vývojári z Idyllic Technology predviedli inovatívnu technológiu identifikácie prostredníctvom rádiofrekvenčných čiarových kódov. Systém by mohol vyriešiť problémy, ako sú nečitateľné alebo poškodené čiarové kódy. Dosahuje pritom podobnú spoľahlivosť ako pri použití RFID čipov. Keď rádiové vlny komunikujú s čiarami na kóde, rádiofrekvenčné čiarové kódy vibrujú a vydávajú frekvenčný podpis. Systém obsahuje rôzne rádiofrekvenčné čiarové kódy, spolu s adaptabilnými čítačkami a knižnicou kódov, ktorá môže obsahovať až 40 bitov unikátnej kapacity kódovania údajov. Technológia by sa mohla použiť nielen v maloobchode, ale aj v logistike, na sledovanie a triedenie balíkov, či v priemysle na identifikáciu dielov vo výrobnom procese.