Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Stellar prináša ľahkú kompozitnú konštrukciu do modulárnych kajakov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Modulárne kajaky sa síce ľahko skladujú a prepravujú, ale väčšina z nich je vyrobená z plastu, čo nie je pre každého obľúbený materiál. Dva nové kajaky z dielne spoločnosti Stellar sa líšia tým, že majú elegantné, tuhé, lesklé a ľahké kompozitné telo.

Oba kajaky sa nazývajú S14 MOD a S19 MOD a sú modulárnymi verziami nemodulárneho kajaku S14G2, ktorý už spoločnosť Stellar ponúka. Oba sú tiež ponúkané s možnosťou výberu konštrukcie Advantage alebo Multi-Sport. Prvý z nich má trup a palubu vyrobenú z gélom potiahnutého sklolaminátu / penového sendviča, zatiaľ čo trup druhého kajaku je vyrobený z ľahšieho epoxidového laminátu z uhlíkových vlákien a kevlaru. Na výber je pritom až dvanásť farieb.

Sólo kajak S14 MOD aj tandemový kajak S19 MOD sú vyrobené zo samostatných kompozitných častí, ktoré používateľ ručne spojí skrutkami.

Model S14 MOD, navrhnutý ako univerzálny turistický kajak, meria po spojení troch častí 4,4 m x 62,1 cm x 34,5 cm. Predná a zadná časť sú spojené s oboma koncami časti kokpitu pomocou šiestich ručne uťahovaných krídlových skrutiek, ktoré prechádzajú cez šesť závitových otvorov v prepážkach z uhlíkových vlákien týchto častí. Spoločnosť Stellar odporúča, aby sa skrutky vopred natreli vazelínou, aby do ich okolia nezatekala voda. Proces montáže údajne trvá menej ako päť minút.

Modulárny kajak S14 MOD.

Medzi ďalšie funkcie modelu S14 MOD patria vodotesné úložné priestory na prove a na korme, spolu s menším úložným priestorom na palube kokpitu, ďalej čalúnené sedadlo, stehenné opierky a nastaviteľné opierky na nohy, zaťahovacie kormidlo a predinštalovaný hardvér na vybavenie lode kormidlom s možnosťou riadenia.

Verzia Advantage údajne váži 19,3 kg a jej cena je 4 495 USD (cca 4 169 EUR), zatiaľ čo verzia Multi-Sport váži 18,9 kg a stojí 5 195 USD (okolo 4 818 EUR).

Kajaky sa v rozloženom stave zmestia do zadnej časti kompaktného auta.

Čo sa týka základných funkcií, tandemový kajak S19 MOD je veľmi podobný sólo kajaku S14 MOD. Veľký rozdiel je v tom, že sa skladá zo štyroch častí, z ktorých jedna navyše je druhý kokpit pre druhého pádlujúceho. Vďaka tomu je celková dĺžka zmontovaného kajaka 5,8 metra. Ak ho však používa len jedna osoba, dá sa zostaviť z troch častí len s jedným kokpitom.

Verzia S19 MOD Advantage údajne váži 30,5 kg a stojí 5 995 USD (približne 5560 EUR), zatiaľ čo verzia Multi-Sport s hmotnosťou 29,6 kg sa predáva za 6 695 USD (asi 6 209 EUR).

S19 MOD sa dá poskladať ako sólo kajak, alebo sa z neho pridaním prídavnej časti kokpitu môže stať tandemový kajak.