Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Podzemný sklad tepelnej energie by mohol vykurovať mesto po celý rok

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dodávateľ energie vo Fínsku oznámil pripravovanú výstavbu podzemného sezónneho zásobníka tepelnej energie, ktorý by mohol pokryť potreby vykurovania stredne veľkého mesta až na jeden rok.

Hoci systémy obnoviteľných zdrojov energie zohrávajú dôležitú úlohu v dodávateľskom reťazci, vietor nefúka vždy a dlhé slnečné dni nie sú zaručené. V priebehu rokov preto vznikali viaceré navrhované riešenia na skladovanie energie, ktoré sa majú vyrovnať s prerušovanou povahou takýchto zostáv.

„Svet prechádza obrovskou energetickou transformáciou,“ povedal Jukka Toivonen, generálny riaditeľ spoločnosti Vantaan Energia. „Veterná a solárna energia sa stali kľúčovými technológiami pri prechode od fosílnych palív k čistej energii. Najväčšou výzvou energetického prechodu bola doteraz neschopnosť uskladniť tieto prerušované formy energie na neskoršie použitie. Nanešťastie, malé riešenia skladovania, ako sú batérie alebo akumulátory, nestačia; sú potrebné veľké, priemyselné riešenia skladovania.“

Riešenie spoločnosti pre mesto Vantaa na juhu Fínska spočíva vo vybudovaní obrovských podzemných jaskýň na uskladnenie tepelnej energie, ktorá sa potom v prípade potreby môže čerpať do domácností a podnikov prostredníctvom existujúcej siete diaľkového vykurovania.

Projekt s názvom Varanto má celkový objem 1,1 milióna kubických metrov, vrátane spracovateľských zariadení. Bude vybudovaný v mestskom podloží v hĺbke približne 100 metrov pod zemou, hoci najhlbšie časti zariadenia by mohli siahať až do hĺbky 140 metrov. Vytvoria sa pritom tri jaskyne, z ktorých každá bude mať dĺžku 300 metrov, výšku 40 metrov a šírku 20 metrov.

V troch podzemných jaskyniach s dĺžkou 300 metrov sa bude uskladňovať horúca voda pod tlakom, ktorá bude v prípade potreby pripravená na vypustenie do mestskej siete diaľkového vykurovania.

Tie sa budú plniť horúcou vodou z dvojice 60-megawattových elektrických kotlov poháňaných obnoviteľnými zdrojmi energie, keď to bude lacné. Tlak v priestore umožňuje dosiahnuť teplotu až 140 °C bez toho, aby voda vyvrela alebo sa odparila. Zariadenie bude napájať aj odpadové teplo z priemyslu, pričom inteligentný riadiaci systém bude vyvažovať zdroje energie.

Uvádza sa, že zariadenie Varanto má po „plnom nabití“ celkovú tepelnú kapacitu až 90 GWh. To stačí na pokrytie celoročných potrieb vykurovania domácností „stredne veľkého fínskeho mesta“.

Väčšina domov vo štvrtom najľudnatejšom fínskom meste je napojená na mestskú podzemnú sieť diaľkového vykurovania s dĺžkou viac ako 600 kilometrov, kde sa horúca voda čerpá cez uzavretý dvojrúrkový systém a putuje do výmenníkov tepla v každej budove. Po odovzdaní tepla sa ochladená voda vracia potrubím späť do výrobného závodu a znovu sa ohrieva, aby sa cyklus mohol začať odznova.

Táto severská krajina je údajne najväčším producentom diaľkového vykurovania v regióne v pomere k počtu obyvateľov, pričom v roku 2023 vyrobila približne 37,3 terawatthodín, z ktorých viac ako polovica pochádzala z obnoviteľných zdrojov a 14 % z odpadového tepla.

Sezónne zariadenie na uskladnenie tepelnej energie pod mestom Vantaa v južnom Fínsku má údajne energetickú kapacitu ekvivalentnú 1,3 milióna batérií do elektromobilov.

V meste Vantaa v súčasnosti zabezpečuje teplo pre miestnu sieť zariadenie na energetické zhodnocovanie odpadu, ktoré spaľuje zmes nerecyklovateľného odpadu z domácností a komerčného/priemyselného odpadu, a elektráreň Martinlaasko, ktorá spaľuje drevo. Vysokoteplotná spaľovňa, ktorá môže prijímať nebezpečný odpad, bude uvedená do prevádzky budúci rok.

Očakáva sa, že od roku 2028 do tohto mixu vstúpi aj zariadenie na sezónne skladovanie tepelnej energie Varanto, pričom výstavba vstupu by sa mala začať už o niekoľko mesiacov. Hoci sa uvádza, že zariadenie umožní „nákladovo efektívne skladovanie energie z obnoviteľných zdrojov a odpadového tepla v priemyselnom meradle“, skutočné čísla alebo odhady zatiaľ neboli zverejnené.

Spoločnosť Vantaan Energia odhaduje náklady na výstavbu na 200 miliónov euro, pričom fínske ministerstvo hospodárstva a zamestnanosti už naplnilo projektový fond grantom vo výške 19 miliónov euro.