Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najľahší bambusový e-bicykel komplexne pristupuje k dochádzaniu

Najľahší bambusový e-bicykel komplexne pristupuje k dochádzaniu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rumunská startup spoločnosť Diodra, ktorá sa zaoberá e-mobilitou, tvrdí, že vyrába najľahší elektrický bicykel s bambusovým rámom na svete. Model S3 pritom váži 15 kilogramov a je vybavený pohonom typu „všetko v jednom“, ktorý zahŕňa elektromotor a batériu.

Mnohé e-bicykle majú hliníkový rám, iné majú rám z horčíkovej zliatiny a ďalšie sa môžu pochváliť rámom z uhlíkových vlákien. Spoločnosť Diodra sa však rozhodla pre udržateľný, ľahký a pevný bambus. Laminovaný bambus bol pripevnený k hliníkovej hlavovej rúrke, zatiaľ čo hliníková sedadlová rúrka pretína stredovú časť a končí spodným držiakom.

Elektrický bicykel s bambusovým rámom Diodra S3.

Bambusový rám je odolný voči poveternostným vplyvom pomocou „dvojzložkového systému povrchovej úpravy“ a troch vrstiev laku. Tvorcovia sľubujú „výnimočnú absorpciu vibrácií, čo má za následok pozoruhodne pohodlnú jazdu, akú ste ešte nezažili“. Obrábané výpustné otvory vzadu umožňujú nastaviteľné napnutie reťaze a presné nastavenie bŕzd. Štýlovú estetiku nekazia ani káble, pretože sú vedené zvnútra.

Elektrický bicykel s bambusovým rámom Diodra S3.

Model S3 sa vyrába v Európe, ktorá má obmedzenia týkajúce sa povoleného trvalého výkonu motora pre e-bicykle. To znamená, že hoci je bezkartáčový motor zadnej nápravy dimenzovaný na 500 wattov, bol obmedzený na 250 wattov. E-bicykel pritom dosahuje maximálnu rýchlosť s podporou elektrickej asistencie šliapania do pedálov 32 km / h.

Pre prirodzenejší a citlivejší pocit z elektrickej asistencie v troch úrovniach je pripravený snímač krútiaceho momentu a súčasťou je aj elektronické radenie prevodových stupňov pre „plynulé dodávanie potrebného výkonu pre rôzne scenáre“. Zaujímavosťou je, že 300 Wh lítium-iónová batéria je uzavretá v rovnakom kryte ako nábojový motor. Dojazd na jedno nabitie sa udáva ako viac ako 100 kilometrov pri najnižšej úrovni elektrickej asistencie.

Elektrický bicykel s bambusovým rámom Diodra S3.

Monitorovanie stavu e-bicykla v reálnom čase a úpravu nastavení možno vykonávať prostredníctvom Bluetooth spojenia so sprievodnou aplikáciou na smartfóne, spolu s online diagnostikou problémov, navigačnými pomôckami a „sociálnymi funkciami“. Kľúčové špecifikácie dopĺňajú 28-palcové zliatinové kolesá DT Swiss, ktoré sú obuté do pneumatík Continental Contact Speed odolných voči prepichnutiu. Brzdnú silu zabezpečujú hydraulické kotúčové brzdy Shimano.

Elektrický bicykel s bambusovým rámom Diodra S3.

Elektrický bicykel s bambusovým rámom Diodra S3 sa dá predbežne objednať za cenu 2 399 dolárov (asi 2 214 euro). K dispozícii je voliteľná aktualizácia na remeňový pohon Gates Carbon, ako aj voliteľné príslušenstvo, napríklad blatníky a svetlá.