Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový robot na rozvoz kávy od Hyundai sám jazdí vo výťahoch

Nový robot na rozvoz kávy od Hyundai sám jazdí vo výťahoch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosti Hyundai a Kia si robia zálusk na doručovaciu prácu v kanceláriách uvedením nového robota DAL-e Delivery, ktorý dokáže nielen autonómne rozvážať poštu a balíky po budove, ale aj donášať kávu.

Nový doručovací robot z laboratória Hyundai / Kia Robotics Lab je založený na modeli predstavenom koncom roka 2022, ktorý bol postavený na platforme Plug & Drive spoločnosti Hyundai, ktorá obsahuje „inteligentné riadenie, brzdy, elektrický pohon v kolesách a hardvér odpruženia“ v jednom modulárnom celku.

Doručovací robot DAL-e Delivery je tiež vybavený štyrmi modulmi Plug & Drive s vylepšeným odpružením, ktoré zabezpečí, že káva v jeho „bruchu“ dorazí bez rozliatia. Laboratórium uvádza, že hoci nový robot nie je taký vysoký ako jeho predchodca, nákladový priestor sa zväčšil tak, aby sa doň zmestilo až 16 šálok kávy alebo balíkov s hmotnosťou do 10 kilogramov.

Doručovací robot DAL-e Delivery.

Senzory na palube umožňujú doručovaciemu robotovi pohybovať sa v komplikovanom alebo rušnom prostredí a zároveň sa bezpečne vyhýbať prekážkam, pričom dokáže v reálnom čase vypočítať aj optimálne trasy na rýchle doručenie zásielky či kávy. Robot dosahuje udávanú maximálnu rýchlosť až 1,2 m / s. Na vrchu robota je umiestnený 11,6-palcový tablet s vysokým rozlíšením, na ktorom sa zobrazujú informácie o stave služby, ako aj animácie pripomínajúce tvár.

Predchádzajúca verzia sa mohla bezdrôtovo spojiť so servermi inteligentného systému budovy, aby mohla privolať výťah a pomocou kamery a systému umelej inteligencie skontrolovať počet cestujúcich pred tým, ako sa rozbehne, či môže bezpečne vojsť alebo počkať na ďalší výťah. Potom by sa mohol robot presunúť na požadované poschodie a odviezť veci do kancelárie. A to všetko bez toho, aby sa dotkol tlačidla. Vývojári potvrdili, že nový model bude schopný prepojiť sa aj so systémami ovládania výťahov a dverí v moderných inteligentných budovách.

Doručovací robot DAL-e Delivery.

Po príchode na miesto určenia sa zabudovaná kamera využíva na rozpoznávanie tváre pomocou umelej inteligencie, ktorá sa môže pochváliť až 99,9 % presnosťou. Nákladné dvere robota sa tak automaticky otvoria správnemu zákazníkovi alebo cieľovému pracovníkovi. Nie je potrebné žiadne heslo ani kód. Svetlo vo vnútri umožňuje príjemcovi vidieť, čo je k dispozícii, zatiaľ čo úložný zásobník je vysunutý pre jednoduchšie uchopenie a odnesenie.

Doručovací robot DAL-e Delivery je zameraný priamo na služby doručovania potravín / nápojov a balíkov v interiéri a svoju premiéru absolvuje krátko po otvorení inteligentnej kancelárie Factorial Seongsu spoločnosti IGIS Asset Management v juhokórejskom Soule v druhom štvrťroku tohto roka. Robota si môžete pozrieť v akcii prostredníctvom kanála YouTube spoločnosti Hyundai.

Doručovací robot DAL-e Delivery.