Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Materiál C-Crete ako alternatíva k cementu, ktorá je šetrná k planéte

Materiál C-Crete ako alternatíva k cementu, ktorá je šetrná k planéte
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 10. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa niektorých odhadov je generovanie tepla používaného na výrobu tradičného portlandského cementu zodpovedné za 5 % až 8 % všetkých emisií CO2 spôsobených ľudskou činnosťou. O novej látke známej ako C-Crete sa však tvrdí, že je oveľa ekologickejšou, no stále praktickou alternatívou.

Materiál C-Crete vyvíja kalifornská startup spoločnosť s rovnakým názvom, ktorú založil Rouzbeh Savary, absolvent Stavebného a environmentálneho inžinierstva na MIT. Hoci presné zložky produktu sú nateraz prísne stráženým obchodným tajomstvom, hovorí sa, že obsahuje „materiály čakajúce na patentovanie“, ktoré sa viažu na nešpecifikované minerálne suroviny a priemyselné vedľajšie produkty, ktoré môžu klienti získať lokálne. Dôležité je, že pri jeho výrobe nie je potrebné žiadne teplo.

Keď sa materiál C-Crete skombinuje s vodou a kamenivom, ako je piesok alebo štrk, konečným výsledkom je betón bez cementu. Testovanie treťou stranou údajne ukázalo, že C-Crete spĺňa výkonnostné požiadavky na portlandský cement, ako je pevnosť a tekutosť. A ako bonus navyše, po vytvrdnutí materiál absorbuje vzdušný oxid uhličitý. Tvrdí sa, že zachytený a mineralizovaný CO2 v priebehu času skutočne zvyšuje pevnosť betónu.

Dôležité je, že materiál C-Crete sa používa rovnako ako portlandský cement s použitím rovnakého vybavenia a rovnakých pomerov miešania. Savary verí, že tento fakt bude kľúčom k jeho širokému prijatiu masovým trhom.

„Pretože priemysel je tak zvyknutý na portlandský cement a tiež kvôli záväzkom súvisiacim so stavebnými projektmi, ak je používanie nového produktu komplikované alebo sa správa inak, dodávatelia a pracovníci sa nezmenia,“ hovorí Savary. „Radšej by to mala byť technológia, ktorá znesie minimálne alebo žiadne zmeny v súčasnom správaní betónu, od zložiek suchej zmesi až po tekuté a tuhnúce fázy. Chceli sme urobiť C-Crete čo najjednoduchším a čo najbližšie konvenčným postupom“.

Inovatívny stavebný materiál C-Crete sa v súčasnosti vyrába v relatívne malých množstvách v špecializovanom zariadení, aj keď sa dúfa, že výrobné rýchlosti stúpnu, keď sa pridajú obchodní partneri. Materiál už bol použitý pri obnove historickej budovy v americkom Seattli.