Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Northrop Grumman odhaľuje robotický podvodný klzák Manta Ray

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Northrop Grumman sa pochválila svojim prvým dokončeným prototypom Manta Ray UVV (Uncrewed Underwater Vehicle – Podvodné vozidlo bez posádky, ktorý vyvíja pre DARPA. Tento mimoriadne veľký podmorský klzák je určený na vykonávanie podmorských misií na veľké vzdialenosti bez ľudskej pomoci.

Keď sa zaoberáte technickými problémami tak dlho, ako príroda, určite prídete s pôsobivým zoznamom dobrých nápadov a ľudskí inžinieri si to uvedomili už od čias Leonarda da Vinciho. Na základe toho prišla spoločnosť Northrop Grumman s modelom podvodného klzáka Manta Ray, ktorý kombinuje hydrodynamiku svojich rovnomenných rýb (raja Manta) s niektorými technologický pokročilými autonómnymi systémami a energeticky úsporným pohonom.

O stroji Manta Ray nebolo zverejnených veľa informácií. Aj keď jeho rozmery sú neznáme, podvodný klzák má byť dlhý a veľkorozmerný. Je navrhnutý tak, aby niesol rôzne úžitkové zaťaženie pre rôzne misie s dôrazom na vytrvalosť a nie na rýchlosť.

Prototyp autonómneho podvodného klzáka Manta Ray.

Podľa spoločnosti Northrop Grumman bude prototyp Manta Ray použitý na vývoj pokročilých podvodných autonómnych technológií. Bude využívať energeticky úsporné systémy, vrátane schopnosti ukotviť sa na dne a prejsť do režimu hibernácie. Má pritom modulárnu konštrukciu, ktorá umožňuje jeho zabalenie do piatich štandardných prepravných kontajnerov pre celosvetové nasadenie a montáž v teréne.

„Manta Ray bude poskytovať úžitkové zaťaženie z mora, čo z neho urobí kritickú súčasť podmorského vedenia vojny a vízie spoločného velenia a riadenia všetkých domén ministerstva obrany,“ povedal Alan Lytle, viceprezident pre stratégie a riešenia misií v Northrop Grumman.