Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ROV Boxfish Luna posúva filmovanie do nových hĺbok

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na rozdiel od väčšiny ostatných podvodných ROV (Remotely Operated Vehicle – diaľkovo ovládané vozidlo) je Luna navrhnuté špeciálne na nakrúcanie filmov pod vodou. Zaznamenáva video s maximálnym rozlíšením až 8K pri rýchlosti 30 snímok za sekundu a dokáže zostúpiť až do hĺbky 1 000 metrov.

Všetky podvodné ROV (nazývané aj ako podvodné drony) sú vybavené kamerami, zvyčajne s rozlíšením až 4K so záznamom 30 snímok za sekundu. A hoci sa tieto kamery určite dajú použiť na filmovanie, ich primárnym účelom je jednoducho poskytnúť operátorovi umiestnenému na povrchu pohľad na to, čo je pod hladinou. Tento pohľad sa určite hodí, keď sa podvodný dron využíva na plnenie úloh, ako je hľadanie potopených objektov alebo kontrola podmorských štruktúr.

Filmárske podvodné ROV Boxfish Robotics Luna.

Nové ROV s názvom Luna od spoločnosti Boxfish Robotics ide však v oblasti kamery oveľa ďalej, pretože sa dodáva s fotoaparátom Sony ⍺1 alebo A7SIII, ktorú si kupujúci môže vybrať. Fotoaparát ⍺1 nakrúca plnoformátové 10-bitové 4 : 2 : 2 video s rozlíšením 8K / 30 snímok za sekundu alebo 4K / 120 snímok za sekudnu, spolu s 50-megapixelovými fotografiami, zatiaľ čo A7SIII dosahuje najvyššie rozlíšenie 4K / 120 snímok za sekundu a statické zábery v rozlíšení 12 megapixelov.

Filmárske podvodné ROV Boxfish Robotics Luna.

Oba fotoaparáty sú vybavené objektívom Sony FE 16-35 mm f/4 Zeiss a 5-osovou optickou stabilizáciou obrazu, navyše dokážu na povrchu nakrúcať aj video vo formáte ProRes RAW s rozlíšením 4K / 30 snímok za sekundu. Bez ohľadu na to na model fotoaparátu, sníma buď cez 10-palcovú sklenenú kupolu, ktorá je vhodná do hĺbky 80 metrov, alebo cez 8-palcovú akrylovú kupolu, ktorá je vhodná do hĺbky 500 metrov alebo až 1 000 m s vylepšenou verziou kopule. Dva stmievateľné reflektory so svetelným tokom 8 500 lúmenov pritom poskytujú osvetlenie v zhoršených podmienkach.

Filmárske podvodné ROV Boxfish Robotics Luna.

Rovnako ako v prípade iných ROV je model Luna prepojený s ovládacou konzolou operátora pomocou komunikačného kábla. Okrem ovládacích prvkov na riadenie je táto konzola vybavená 17-palcovou obrazovkou s rozlíšením 4K a umožňuje operátorovi manuálne nastaviť clonu kamery, vyváženie bielej, ISO, zoom, zaostrenie a ďalšie parametre. Video výstup kamery sa zaznamenáva na vymeniteľný SSD disk v konzole, čo používateľom umožňuje výmenu diskov bez toho, aby museli zakaždým vynášať stroj na povrch.

Filmárske podvodné ROV Boxfish Robotics Luna.

Samotný podvodný dron Luna sa môže pochváliť telom z tvrdého eloxovaného hliníka, systémom automatickej stabilizácie a ôsmimi vektorovanými tryskami, ktoré mu umožňujú pohybovať sa v akomkoľvek smere. Okrem toho ho možno nastaviť tak, aby si udržiaval hĺbku a / alebo sklon, či aby sa držal aktuálneho kurzu. Jedno päťhodinové nabitie batérie pritom údajne vystačí na 15 hodín prevádzky. Reálny čas prevádzky sa však bude samozrejme líšiť v závislosti od toho, čo ďalšie bude Luna musieť robiť.