Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hybridný podvodný robot uOne sa zameriava na potápačské úlohy

Hybridný podvodný robot uOne sa zameriava na potápačské úlohy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podvodný robot uOne môže čoskoro prevziať riskantné pracovné úlohy, ktoré v súčasnosti vykonávajú ľudskí potápači. Tento stroj sa pritom môže pochváliť jedinečnou kombináciou vlastností dvoch rôznych typov podvodných robotov.

Pokiaľ ide o bezpilotné zariadenia určené na skúmanie podmorského sveta, takmer všetky spadajú pod hlavičku ROV (Remotely Operated Vehicles), čiže diaľkovo ovládané vozidlá, alebo AUV (Autonomous Underwater Vehicles), čiže autonómne podvodné vozidlá.

ROV sú diaľkovo ovládané v reálnom čase operátorom umiestneným na povrchu, ktorý je navádzaný videom v reálnom čase z palubnej kamery stroja. Zatiaľ čo ROV sú veľmi manévrovateľné, bráni im komunikačný kábel, ktorý vedie od nich až k povrchu. Ak sa kábel zachytí o prekážku, ROV sa môže natrvalo stratiť.

Hybridný podvodný robot uOne.

AUV nepotrebujú kábel, pretože sa autonómne plavia v oceáne a vyhýbajú sa prekážkam pri vykonávaní prieskumov počas niekoľkých hodín alebo dokonca týždňov. Kvôli ich torpédovému tvaru, ktorý je zameraný na rýchlosť, však nemôžu robiť veľa v spôsobe vznášania sa na mieste alebo otáčania sa na mieste.

Práve tieto dva svety chce spojiť nový podvodný robot uOne, ktorý bol navrhnutý belgickou spoločnosťou uWare Robotics. Je technicky AUV v tom, že využíva integrované kamery, inerciálnu meraciu jednotku a ďalšie technológie na autonómne sledovanie predprogramovanej trasy. Tieto údaje používateľ bezdrôtovo nahrá do palubného počítača plavidla pred jeho spustením.

Hybridný podvodný robot uOne.

Avšak uOne nemá tvar ako typické AUV. Jeho relatívne krátke, skrčené telo obsahuje osem vektorových trysiek, ktoré mu umožňujú vznášať sa na mieste alebo sa pohybovať ľubovoľným smerom podľa potreby. Pritom nie je pripútaný k žiadnemu káblu, ktorý by prekážal alebo by sa o niečo prichytil.

Podvodný robot uOne je určený predovšetkým na úlohy, ako je kontrola podvodných štruktúr, ako sú ropné plošiny a potrubia na morskom dne. Už teraz dokáže vytvárať 3D mapy mračna bodov svojho okolia a v pláne je, že bude schopný identifikovať a kontrolovať akékoľvek „body záujmu“, na ktoré môže naraziť. Všetky zhromaždené údaje sa pritom ukladajú na integrovanom SSD disku a možno ich bezdrôtovo stiahnuť, keď je misia dokončená a robot je späť na svojej základni.

3D mapa mračna bodov podvodného potrubia zaznamenaná robotom uOne.

Pokiaľ ide o základné špecifikácie, uOne meria 40 centimetrov na výšku, 40 centimetrov na šírku a 50 centimetrov na dĺžku. Váži 15 kilogramov a unesie až 5 kilogramov senzorov, svetiel alebo iných predmetov. Má maximálnu rýchlosť 3 uzly (5,5 km / h) a výdrž približne dve hodiny na dvojhodinové nabitie jeho vymeniteľnej batérie.

So súčasným telom z liateho akrylu môže uOne klesnúť do maximálnej hĺbky 75 metrov, Výrobca však už pracuje na hliníkovom tele, čo by malo viesť ešte k hlbšiemu ponoru. Celý stroj údajne dokáže nasadiť len jeden človek, a to len za 10 minút.

Potenciálni klienti môžu kontaktovať spoločnosť uWare Robotics prostredníctvom jej webovej stránky.

Hybridný podvodný robot uOne.