Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvá energetická jednotka na svete s 5 ročnou nulovou degradáciou

Prvá energetická jednotka na svete s 5 ročnou nulovou degradáciou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínska spoločnosť CATL, najväčší svetový výrobca batérií pre elektromobily, uviedla na trh systém TENER, ktorý je opísaný ako „prvý na svete masovo vyrábaný systém na ukladanie energie s nulovou degradáciou počas prvých piatich rokov používania“.

Každý, kto používa smartfón alebo riadi elektrické vozidlo, vie, že lítiové batérie v srdci takýchto technológií nebudú vždy fungovať ako nové a časom stratia určitú energetickú kapacitu. To znamená že sa budú musieť častejšie nabíjať. Aj keď vylepšenia v hustote energie a nabíjacích technológiách by mali pomôcť skrátiť čas nabíjania, konečným cieľom je nulová degradácia. A to je to, čo čínska spoločnosť CATL sľubuje, že jej systém TENER (alebo Tianheng) môže dosiahnuť počas prvých piatich rokov používania.

Ide pritom o veľkú batériu, ktorá je umiestnená v kovovej krabici ekvivalentnej 6-metrovému kontajneu, ktorá je navrhnutá na ukladanie energie z obnoviteľných zdrojov, ako je slnečná a veterná energia. Spoločnosti CATL sa podarilo umiestniť 6,25 MWh lítium-železo-fosfátových batérií série L s dlhou životnosťou a s energetickou hustotou 430 Wh / L. Uvádza sa, že sa to premietne do 30% nárastu hustoty energie na jednotku v porovnaní s predchádzajúcimi iteráciami. To by malo znamenať menšiu plochu pre nové inštalácie s viacerými jednotkami alebo viac šťavy pre existujúce elektrárne.

Spoločnosti CATL sa podarilo vtesnať 6,25 MWh kapacity batérie LFP do 6-metrového kontajnera, pričom zároveň sľubuje nulovú degradáciu výkonu a kapacity počas prvých piatich rokov prevádzky.

Spoločnosť tvrdí, že nové nastavenie využíva „biomimetickú“ medzifázovú vrstvu tuhého elektrolytu na elektróde a „technológie samo-zostavených elektrolytov“, ktoré umožňujú pohyb lítiových iónov bez toho, aby utrpeli degradáciu výkonu alebo kapacity, pričom účinne bránia tepelnému úniku. Uvádza sa, že cyklus nabíjania / vybíjania jednotky TENER má životnosť viac ako 15 000 cyklov a očakáva sa, že prevádzková životnosť bude až 20 rokov.

Bola pritom vyvinutá platforma na testovanie bezpečnosti systémov na skladovanie energie v rôznych nastaveniach rozvodnej siete a bude neustále monitorovať projekty po inštalácii s pomocou umelej inteligencie. Spoločnosť CATL tiež uvádza, že sa jej podarilo výrazne znížiť poruchovosť v batériových článkoch nasadených v systéme TENER a láka potenciálnych zákazníkov prísľubom rozšírenej prevádzky, nižších prevádzkových nákladov a lepšej návratnosti investícií.

Ceny technológie TENER neboli zatiaľ zverejnené.