Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prototyp pyramídovej veternej turbíny sa začína testovať na mori

Prototyp pyramídovej veternej turbíny sa začína testovať na mori
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Plávajúce veterné turbíny T-Omega založené na pyramíde sú navrhnuté so zameraním sa na udržanie nákladov na získavanie veternej energie na mori na absolútnom minime. Po dokončení testovania vlnovej nádrže spoločnosť teraz uviedla svoj prvý skutočný prototyp.

Myšlienka je celkom jednoduchá. A to zbaviť sa veľkého centrálneho stožiara, ktorý pobrežné veterné turbíny zdedili z pozemných jednotiek. Podľa spoločnosti T-Omega pritom jediná centrálna veža zostane vzpriamená, len ak máte asi štyri tony pod vodou na každú jednu tonu nad vodou. A vzhľadom na to, že veterná turbína musí byť poriadne veľká, aby bola efektívna a nákladovo konkurencieschopná, znamená to enormnú hmotnosť, z čoho vyplývajú zodpovedajúce vysoké náklady na materiál a všetky druhy logistických problémov okolo výroby, inštalácie a údržby takýchto pobrežných veterných turbín.

Pyramídová veterná turbína T-Omega sa postaví a servisuje na súši a potom sa odtiahne a zapojí.

Cieľom spoločnosti T-Omega je nahradiť tieto masívne veterné generátory tradičnej konštrukcie a namiesto jedinej veže siahajúcej až k vodnej hladine umiestniť štyri diagonálne podpery turbíny, ktoré vedú dolu a vytvárajú pyramídovú konštrukciu so základňou, ktorá pláva na svojich štyroch rohoch. Základňa je pritom ukotvená na morskom dne s trochou vôle, čo umožňuje, aby sa celá vec hýbala v reakcii na zmeny smeru vetra, pričom sa neustále pasívne orientovala smerom k vetru.

Výhody tejto technológie sú výrazne znížené počiatočné náklady vďaka výrazne zníženému počtu materiálov, jednoduchá výroba a nasadenie bez potreby špeciálnych zariadení a veterná turbína, ktorá sa tak ľahko inštaluje a odpája sa dá jednoducho odtiahnuť späť do doku na údržbu. To výrazne znižuje prevádzkové náklady, pretože nie sú potrebné masívne žeriavové lode a podobne.

Lano z morského dna má dostatočnú vôľu, aby umožnilo turbíne pasívne sa vznášať a čeliť vetru bez ohľadu na smer, z ktorého fúka.

Teraz, po testovaní modelu v mierke 1 : 60 vo vlnovej nádrži, ktorý dokázal, že dizajn bol schopný zostať vo zvislej polohe, aj keď by bola verzia v plnej veľkosti zasiahnutá neuveriteľnými 30-metrovými vlnami, sa spoločnosť presunula do skutočného sveta na testovanie s prototypom v mierke 1 : 16.

Prototyp bol nedávno úspešne spustený z New Bedford v americkom štáte Massachusetts, kde zostane na nešpecifikovanú dobu na vyhodnotenie. Turbína plnej veľkosti s výkonom 10 megawattov by pritom mohla mať rotor s lopatkami s dĺžkou 198 metrov s premenlivým sklonom na 119 metrov vysokej pyramíde so stranami 70 metrov. Spoločnosť T-Omega odhaduje, že celková hmotnosť systému bude medzi 1 200 až 1 800 tonami.

Spoločnosť T-Omega nasadila prototyp svojej revolučnej konštrukcie plávajúcej veternej turbíny v mierke 1 : 16.