Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Podarilo sa úspešne spustiť najväčší fúzny reaktor na svete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najväčší a najpokročilejší tokamak fúzny reaktor na svete bol úspešne spustený do prevádzky, keď bol počas slávnostného otvorenia v japonskej prefektúre Ibaraki po prvýkrát aktivovaný 370-tonový reaktor JT-60SA.

Tokamak fúzne reaktory, ktoré po prvýkrát navrhli sovietski vedci v 50. rokoch 20. storočia, sú toroidné reaktory, ktoré sú jedným z hlavných kandidátov na prvé komerčne životaschopné elektrárne na jadrovú syntézu. Názov je ruskou skratkou pre toroidálnu komoru s magnetickými cievkami a pozostáva z veľkej komory v tvare šišky obklopenej magnetickými cievkami, ktoré stláčajú plazmu zloženú z izotopov vodíka, až kým nedosiahne tlak a teplotu, ktoré sa vyskytujú len vo vnútri Slnka, aby sa iniciovala fúzia.

Koncepčne ide o jednoduché zariadenie a dosiahnutie fúzie je relatívne jednoduché, ale v praxi je mimoriadne ťažké zostrojiť reaktor, ktorý dokáže udržať trvalú fúznu reakciu, ktorá generuje viac energie, ako sa do neho dodáva. Japonský projekt Torus-60 (JT-60) sa pritom realizuje už od roku 1970 a JT-60SA je tou najnovšou a najväčšou iteráciou.

Tokamak fúzny reaktor JT-60SA sa vyvíja už od roku 1970.

Tokamak fúzny reaktor JT-60SA je v súčasnosti spoločným projektom EÚ a Japonska, na ktorom sa podieľa aj Veľká Británia, ktorá po vystúpení z Únie podpísala samostatnú dohodu. Pôvodný reaktor bol s vývojom technológií niekoľkokrát modernizovaný. To viedlo k jeho úplnej demontáži a opätovnej montáži v roku 2013, pričom práce sa skončili v roku 2020. Bohužiaľ, v roku 2021 nasledoval rozsiahly elektrický skrat, ktorý si vyžiadal dva roky opráv.

Spustenie prevádzky tokamak fúzneho reaktora JT-60SA slávnostne otvorili 1. decembra 2023 komisár EÚ pre energetiku Kadri Simson a japonský minister školstva, kultúry, športu, vedy a technológií Masahito Moriyama na slávnostnom ceremoniáli. Hoci modernizovaný reaktor ešte nie je ani zďaleka praktickým generátorom energie, bude slúžiť na prekonanie mnohých problémov, ako aj na testovanie materiálov a postupov, ktoré budú potrebné pre komerčné stanice.

Vo videu, ktoré si môžete pozrieť na začiatku článku alebo priamo TU, je zobrazená modernizácia tokamak fúzneho reaktora JT-60SA v priebehu času.