Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mobilné batériové centrum v kontajneroch nabíjané energiou zo šarkanov

Mobilné batériové centrum v kontajneroch nabíjané energiou zo šarkanov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Holandská startup spoločnosť, ktorá vznikla na Technickej univerzite v Delfte, uviedla na trh zariadenie Kitepower Hawk. Ide o riešenie na skladovanie veternej energie, ktoré je určené na nahradenie dieselových generátorov pre malé ostrovné komunity, na staveniskách alebo v poľnohospodárstve.

„Systém Hawk je jedinečný ako mobilný obnoviteľný zdroj energie, ktorý sa dá využívať úplne nezávisle od siete,“ uvádza spoločnosť Kitepower. Bol vyvinutý ako relatívne malé riešenie obnoviteľnej energie na mieste, „ktoré sa môže niekoľkokrát týždenne prepraviť lietadlom a pokryť tak energetické potreby počas celého týždňa“.

Systém spája 400 kWh lítium-iónových batérií, ktoré sú umiestnené v prepravných kontajneroch so „vzdušným systémom veternej energie“ v tvare hybridného nafukovacieho šarkana, ktorý je vyrobený zo sklenených vlákien, a ktorý lieta vo výške 350 metrov, pričom je spojený s pozemnou stanicou pomocou lana Dyneema.

Systém Kitepower Hawk by mohol umožniť ľuďom v odľahlých komunitách, poľnohospodárstve a stavebníctve nabíjať elektrické vozidlá alebo stroje pomocou obnoviteľnej energie nezávislej od siete priamo na mieste.

Úložná jednotka v kontajneri je navrhnutá tak, aby poskytovala výkon v špičke až 330 kW na nabíjanie elektrických vozidiel alebo strojov. Uvádza sa pritom, že jeden nabíjací cyklus trvá 10 hodín. Keď je potrebné doplniť energiu, šarkan sa nasadí z priľahlej pozemnej stanice.

Keď sa šarkan s plochou 40 až 60 m2 navíja a je zachytávaný vetrom, mechanická energia sa premieňa na elektrickú energiu s výkonom až 40 kW. Senzorová jednotka na konci lana Dyneema riadi otáčanie, nakláňanie a navíjanie letového vzoru. Po ukončení časti cyklu navíjania pozemná stanica použije približne 10 kW elektrickej energie na opätovné priťahovanie šarkana. Cyklus sa opakuje, pričom systém vyrába elektrickú energiu približne 80 % času a zvyšok času ju spotrebúva.

Mechanická energia vyrobená počas cyklov navíjania a odvíjania šarkana dopĺňa batérie kontajnera.

Zariadenie je schopné spustiť svoj cyklus pri nižšej rýchlosti vetra ako bežné veterné turbíny a uvádza sa, že je schopné využiť silnejší vietor vo väčších výškach.

„Systém je ideálnym riešením pre menšie podniky v poľnohospodárstve a stavebníctve, ktoré hľadajú udržateľný spôsob výroby elektrickej energie,“ povedal Johannes Peschel, generálny riaditeľ spoločnosti Kitepower. „Systém sa ľahko inštaluje , môže vyrábať vo dne aj v noci a je vysoko účinný“.

Systém Kitepower Hawk sa dá už predbežne objednať, hoci informácie o cene a dostupnosti neboli zatiaľ zverejnené.

Hybridný nafukovací šarkan je vyrobený zo sklenených vlákien a lieta vo výške až 350 metrov.