Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Google spúšťa prvý pokročilý geotermálny projekt svojho druhu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Google oznámila, že jej inovatívna pokročilá geotermálna elektráreň v Nevade je teraz v prevádzke a je pripojená k rozvodnej sieti. Tým sa stáva priekopníkom v prístupe, ktorý sľubuje odomknutie čistej, stále dostupnej geotermálnej energie v oveľa väčšom rozsahu lokalít.

Tam, kde väčšina geotermálnych projektov potrebuje hľadať oblasti, kde sa dajú ľahko dostať k vysoko rozlámaným a vysoko priepustným horúcim horninám, elektráreň v Nevade, postavená v spolupráci so spoločnosťou Fervo, je pilotným projektom na preukázanie techniky požičanej z ropného a plynárenského priemyslu.

Keď spoločnosť Fervo v júli oznámila svoje výsledky testov, myšlienkou je urobiť pre geotermálnu energiu to, čo frakovanie urobilo pre ropu a plyn. Tým sa sprístupnia zdroje, ktoré by inak boli nedostupné. Spoločnosť to robí horizontálnym vŕtaním do hlbokej horniny a následným vstrekovaním stlačenej tekutiny na rozbitie horniny, čím sa vytvorí druh rozlámanej, priepustnej horniny, ktorú potrebujete na zber geotermálnej tepelnej energie.

Povrchová plocha novej pokročilej geotermálnej elektrárne spoločnosti Google v Nevade je veľmi kompaktná.

Je to technika, o ktorej spoločnosť Fervo tvrdí, že môže tiež pomôcť získať oveľa viac z existujúceho zdroja a radikálne znižuje jedno z najväčších rizík v geotermálnej energii. Ide o riziko vŕtania dole do podzemných zdrojov a zistenie, že nie sú použiteľné.

Nová geotermálna elektráreň v Nevade vyrába konštantný výkon 3,4 megawattov energie, privádzajúc vodu z 990 metrov dlhých horizontálnych vrtov asi 2 440 metrov pod povrchom, pri teplotách až 191 °C.

Spoločnosť Google pôvodne videla tento projekt ako spôsob, ako urobiť dve veci. Po prvé, pokročiť vo svojom vlastnom pokroku smerom k stanovenému cieľu prevádzky výlučne na čistej energii do roku 2030. A po druhé, ako spôsob, ako dať firme Fervo komerčný náskok dôkazom funkčnosti konceptu, ktorý by sa mohol použiť na urýchlenie prijímania pokročilých geotermálnych zdrojov.

Projekt v Nevade využíva pár dlhých horizontálnych potrubí hlboko pod zemou, medzi ktorými je časť tlakovo rozlámanej horniny.

A možno pri druhom cieli to začalo byť impozantné. V septembri spoločnosť Fervo prikročila k ďalšiemu, oveľa väčšiemu projektu v Utahu. Projekt Cape Station, ktorý je naplánovaný na pripojenie k sieti v roku 2026 a plnohodnotnú výrobu energie do roku 2028, značne rozširuje plány. Jeho cieľom je nepretržite produkovať približne 400 MW energie.

Americké ministerstvo energetiky odhaduje, že geotermálna energia by mohla expandovať od svojich veľmi skromných začiatkov, aby do roku 2050 poskytovala až 120 GW čistej energie. To by bolo asi 16 % predpokladaných energetických potrieb USA, dodávaných pohodlným a spoľahlivým spôsobom. Technológia nezávisí od počasia a denných cyklov, ako je vietor a slnko. Spoločnosť Fervo hovorí, že keď sa bude technológia škálovať, dúfa, že zníži ceny do bodu, keď sa ešte hlbšie zdroje horúcej horniny stanú využiteľnými.

Technológia sľubuje, že otvorí oveľa viac príležitostí pre nepretržitú a mimoriadne spoľahlivú formu zelenej energie.