Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jednolopatková plávajúca veterná turbína sľubuje oveľa nižšie náklady

Jednolopatková plávajúca veterná turbína sľubuje oveľa nižšie náklady
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Touchwind tvrdí, že jej inovatívne jednolopatkové plávajúce veterné turbíny vyriešia niekoľko problémov veľkých viaclopatkových turbín. S použitím jedinej obrovskej lopatky bez aktívnych ovládacích prvkov sklonu sa tak môžu znížiť náklady na výstavbu a znižujú sa aj prestoje počas samotnej prevádzky.

Väčšina najlepších svetových veterných zdrojov sa nachádza v oceáne príliš hlbokom na to, aby sa dal využiť typickými veternými turbínami s pevnou vežou. Hlboké more by tak mohlo výrazne prispieť k čistej energii, pričom by obyvateľom a voľne žijúcim živočíchom spôsobilo oveľa menej problémov ako veterné elektrárne na pevnine.

No technológia na využitie pobrežného vetra z plávajúcich zariadení ukotvených na morskom dne je stále v začiatkoch. Vývojári rôznych prototypov dúfajú, že nájdu ideálne riešenie s ohľadom na výrobné a prevádzkové náklady, efektivitu výroby energie, životnosť, spoľahlivosť, jednoduchosť výroby či jednoduchosť inštalácie a údržby.

Spoločnosť Touchwind tvrdí, že zariadenia by mali byť relatívne jednoduché na výrobu a nasadenie z prístavov.

Holandská spoločnosť Touchwind prišla so zaujímavým nápadom masívneho jednodielneho rotora, ktorý je umiestnený na konci stožiara, ktorý stojí na veľkom sude. Zo stožiara pritom na lane visí veľká plávajúca bója, ktorá pomáha udržiavať ideálny sklon lopatky pri rôznych rýchlostiach vetra.

Výroba tejto jednej veľkej dvojitej lopatky by podľa tvrdenia spoločnosti Touchwind mala stáť približne 30 % v porovnaní s cenou usporiadania s tromi lopatkami na tradičných veterných turbínach. Nevyžaduje si pritom žiadne drahé aktívne systémy riadenia sklonu lopatiek a tam, kde sa väčšina štandardných veterných turbín potrebuje vypnúť pri rýchlosti vetra nad 25 m / s (90 km / h), turbína z dielne spoločnosti Touchwind je určená pre rýchlosti až 70 m / s (252 km / h. Menej prestojov znamená viac produktívnych hodín a viac energie.

Nadnášacie sudové plaváky sú ukotvené na morskom dne.

Lopatka je pripevnená k stožiaru pod miernym uhlom nahor. Pri nízkych rýchlostiach vetra sa stožiar nakloní a lopatka efektívne zostane mimo vody s pomocou visiacej bóje. No keď sa rýchlosť vetra zvýši a lopatka sa začne rýchlo otáčať, vyvinie zdvih, podobne ako hlavný rotor helikoptéry, a začne ťahať stožiar do vzpriamenej polohy.

Pri vysokých rýchlostiach vetra teda sedí lopatka takmer rovno k horizontu, čo značne obmedzuje schopnosť vetra roztočiť ju rýchlejšie. Bója sa pritom zdvihne z vody a stane sa balančným závažím pôsobiacim proti zdvihnutiu hlavnej lopatky, čo pomáha znižovať napätie na kotvách na morskom dne a zabraňuje tomu, aby celá vec „vzlietla“ z morskej hladiny.

Pri vyšších rýchlostiach vetra vytiahne veľká lopatka stožiar vzpriamene, čím vystaví vetru menšiu časť.

Rovnako ako u mnohých iných plávajúcich dizajnov, aj tento je agnostický voči smeru prichádzajúceho vetra a bude sa pasívne vznášať, aby sa vždy orientoval v optimálnom smere. Spoločnosť Touchwind hovorí, že tento dizajn je vhodný na jednoduchú výrobu vo viac-menej akomkoľvek prístavnom zariadení schopnom manipulovať s 200-metrovou lopatkou potrebnou pre 12 MW turbínu. Podobne ľahko sa dá odtiahnuť na miesto a pripojiť ku kotve a elektrickému káblu počas inštalácie.

Spoločnosť Touchwind dokončila prototypy pozemných aj plávajúcich platforiem v malom meradle a začína rozširovať testovanie vďaka novým investíciám japonskej lodnej spoločnosti Mitsui O.S.K. Lines.

Obrovské jednolopatkové plávajúce turbíny by mohli vytvoriť viac energie za výrazne nižšie náklady v porovnaní s tradičným dizajnom veterných turbín.

„Už rok spolupracujeme na ďalšom vývoji našej plávajúcej veternej turbíny,“ uviedol Rikus van de Klippe, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Touchwind. „Terénne testovanie s rotorom s priemerom 6 metrov je v plnej príprave na jazere Oostvoorne v Holandsku. S MOL ako akcionárom a ich investíciami môžeme urýchliť náš testovací program, dokázať životaschopnosť našej technológie a skrátiť čas jej uvedenia na trh“.