Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómny čistiaci robot odstraňuje prach zo solárnych panelov

Autonómny čistiaci robot odstraňuje prach zo solárnych panelov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 8. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Udržiavanie panelov od prachu vo veľkých solárnych elektrárňach môže byť časovo náročné, nehospodárne a nákladné. Sicílska technologická startup spoločnosť s názvom Reiwa Engine preto vyvinula autonómneho robota s názvom SandStorm, ktorý by mohol znížiť náklady na údržbu a čistenie až o 80 %.

Prach, špina alebo piesok, ktoré sa usadzujú na povrchu solárnych panelov, môžu výrazne znížiť ich účinnosť. Personál na solárnych farmách môže obnoviť plnú energetickú výťažnosť pomocou elektrických umývačiek alebo jazdiť traktormi, zatiaľ čo hydraulické kefy zametajú nečistoty z panelov, ale strácajú sa vzácne vodné zdroje a prevádzka vozidiel spôsobuje emisie, navyše je potrebné zohľadniť aj náklady na prácu a palivo.

Autonómny čistiaci robot SandStorm využíva "systém špeciálne navrhnutých a vyrobených kief" na odstraňovanie prachu a nečistôt z radov panelov na veľkých solárnych elektrárňach.

Pred niekoľkými rokmi začala spoločnosť Enel Green Power (EGP) testovať prvého robota od Reiwa Engine v inovačnom laboratóriu energetickej spoločnosti v Passo Martino na Sicílii. Čistiaci robot SandStorm odstraňuje prach a nečistoty pri autonómnom pohybe pozdĺž radu solárnych panelov, pričom namiesto vody používa kefy a dokáže sa prispôsobiť nerovnomernému usporiadaniu panelov, ako aj priečnym medzerám dlhším ako 50 centimetrov.

Motorom poháňaný robotický čistič sa vráti do svojej dokovacej stanice, keď sa mu vybijú batérie, alebo na konci svojej práce. Môže pritom pracovať aj počas noci, aby sa zabránilo zatieneniu panelov počas produktívnych hodín.

Spoločnosť Enel Green Power objednala 150 autonómnych čistiacich robotov SandStorm pre svoje solárne farmy v španielskej Totane a Las Corchas.

Laboratórne skúšky sa potom presunuli do 1 MW časti solárnej elektrárne v španielskej Totane a spoločnosť EGP teraz plánuje zaviesť 150 robotov SandStorm na solárnych elektrárňach v Totane a Las Corchas, čo predstavuje celkovú kapacitu 135 MW. Financovanie zo strany spoločnosti Cycero pritom umožní spoločnosti Reiwa Engine začať plnú výrobu, aby bolo možné pokryť objem služieb.

Partnerstvo nedávno otestovalo aj transportného robota vo svojom závode v Pass Martino, ktorý umožňuje čističom SandStorm pohybovať sa medzi radmi panelov. „Znižuje sa tak počet robotov potrebných pre každú solárnu elektráreň, a tým aj zníži prevádzkovú náročnosť a počiatočnú investíciu“.