Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia reProLeather vdýchne starej koži nový ekologický život

Technológia reProLeather vdýchne starej koži nový ekologický život
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 10. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Takzvaná „lepená koža“ sú v skutočnosti len kožené vlákna zmiešané s ekologicky škodlivým polyuretánom alebo polyvinylchloridom. Novo vyvinutá technológia recyklácie reProLeather naopak premieňa kožený odpad na materiál, ktorý je údajne recyklovateľný, biologicky rozložiteľný a podobný novej koži.

Technológiu vyvíjajú vedci z hongkonského Inštitútu textilu a odevov s podporou švédskej nadácie H&M. Proces funguje tak, že na začiatku sa kožené výrobky po spotrebe dôkladne rozdrvia, čím sa koža rozloží na kolagénové vlákna. Kolagén je pritom hlavnou zložkou kože. Potom sa z vlákien odstráni toxický voľný chróm, ktorý sa použil pri výrobe tohto tovaru, a to tak, že sa premení na rozpustnú soľ.

Vzniknuté vyčistené vlákna sa potom za miernych podmienok zmiešajú s nešpecifikovanými cukrami a / alebo bielkovinami, po čom sa želatínová zmes rozprestrie do formy plátu. Ďalší plát, opísaný ako kostra z bielkovinových vlákien, sa na zmes položí, keď schne a vytvrdzuje sa. Počas toho sa celulózové vlákna navzájom spájajú.

Materiál má údajne vzhľad a pocit na dotyk podobný ako pravá koža.

Konečný výrobok má údajne vzhľad, pocit a štruktúru novej kože, spolu s dostatočnou pevnosťou na to, aby sa dal použiť v rovnakom druhu výrobkov. A na rozdiel od tradičnej lepenej kože vyrobenej pomocou syntetických spojív sa údajne môže rozložiť a recyklovať alebo v prípade vyhodenia ponechať na biologický rozklad v životnom prostredí.

Tím dúfa, že po ďalšom vývoji tejto technológie sa zníži množstvo odpadu a minimalizuje sa potreba získavania kože zabíjaním dobytka.

Vzorky materiálu reProLeather spolu s fľašou celulózových vlákien získaných z kože (vľavo hore).