Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

X Shore odhaľuje elektrický čln zameraný na komerčné použitie

X Shore odhaľuje elektrický čln zameraný na komerčné použitie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Švédsky výrobca elektrických člnov X Shore oznámil svoj tretí model, ktorý je postavený na rovnakej platforme ako jeho vlajková loď Eelex 8000, no je zameraný priamo na profesionálny námorný sektor.

Model elektrického člna X Shore Pro je zameraný na organizácie ako pobrežná stráž a spoločnosti prevádzkujúce kyvadlovú dopravu. V skutočnosti sa jeden z prvých člnov Pro použije na prepravu školákov po švédskom súostroví. Je tiež pripravený poskytnúť čistú alternatívu k plavidlám poháňaným spaľovacím motorom, vzhľadom na prísnejšie regulácie v oblasti emisií.

Profesionálny elektrický čln X Shore Pro.

Spoločnosť X Shore poznamenáva, že Nórsko nedávno prijalo uznesenie o vyčistení výletných a trajektových operácií v okolí pamiatok kultúrneho dedičstva do roku 2026 a Amsterdam do roku 2025 nepovolí na svojich kanáloch komerčné lode s dieselovými motormi. Viaceré krajiny, vrátane Rakúska, Švajčiarska, Nemecka, Talianska a Dánska, začali zakazovať plavby lodí poháňaných spaľovacím motorom v jazerách.

Profesionálny elektrický čln X Shore Pro.

„X Shore Pro ukazuje, že elektrické člny môžu slúžiť priemyslu a prinášať zmeny vo veľkom meradle a osloviť životy väčšieho počtu ľudí,“ povedala Jenny Keisu, generálna riaditeľka spoločnosti X Shore. „Nesmieme očakávať, že bežní občania budú sami riadiť veľký prechod na nulové emisie, ktorý potrebujeme na zmiernenie klimatických zmien. Túto zmenu musia viesť silné osobnosti, ako sú spoločnosti, mestá a politici. Uvedením Pro poskytuje X Shore cenný nástroj na dosiahnutie cieľov udržateľnosti“.

Profesionálny elektrický čln X Shore Pro.

Model Pro je ponúkaný s kabínou s interiérom, ktorý je možné nakonfigurovať s miestami pre osem pasažierov a dvoch členov posádky, alebo podľa požiadaviek obchodného modelu. Pracovný čln je možné mať aj ako otvorenú verziu s väčším nákladným priestorom na palube. Každý model bude vyrobený na objednávku v závode spoločnosti vo švédskom Nyköpingu.

Profesionálny elektrický čln X Shore Pro.

Hoci podrobné špecifikácie neboli uvedené, spoločnosť X Shore navrhuje, aby model Pro odzrkadľoval konfiguráciu elektrického člnu Eelex 8000. To by sa mohlo premietnuť do cestovnej rýchlosti 20 uzlov (37 km / h) a maximálnej rýchlosti 30 uzlov (56 km / h) a dosahom okolo 100 námorných míľ (185 kilometrov) pri pomalej plavbe alebo 20 námorných míľ (37 kilometrov) pri cestovnej rýchlosti. Ako býva zvykom pri uvedení na trh, ceny zatiaľ neboli odhalené.