Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

„Skejtbordový“ podvozok by mohol uľahčiť výrobu elektromobilov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektromobily by sa dali rozhodne vyrábať rýchlejšie a jednoduchšie, ak by sa automobilky nemuseli zaoberať navrhovaním alebo vyrábaním podvozku a elektrického pohonu. Presne to je myšlienka, ktorá stojí za takzvaným „skejtbordovým“ podvozkom, ako je aj najnovší UP Super Board, ktorý by sa mohol čoskoro dostať na cesty.

Skejtbordový podvozok UP Super Board, ktorý bol predstavený na veľtrhu CES 2024, je vyrobený čínskou spoločnosťou v oblasti elektrickej mobility U Power Tech. Rovnako ako podobné podvozky, je to v podstate platforma pripravená na použitie, na ktorú je možné namontovať rôzne karosérie vozidiel tretích strán.

Skejtbordový podvozok UP Super Board.

Okrem toho, že podvozok Super Board jednoducho slúži ako základ pre karosériu, obsahuje batérie umiestnené pod podlahou, predné a zadné elektromotory, odpruženie, systém riadenia teploty, hardvér riadenia drive-by-wire a asistenčný systém vodiča úrovne 2+. V ňom sú riadenie, brzdenie a zrýchľovanie automatizované, ale vodič musí byť vždy prítomný a pripravený prevziať kontrolu nad vozidlom.

Skejtbordový podvozok UP Super Board použitý v elektromobile Model O1.

Presné technické špecifikácie sa budú líšiť v závislosti od požiadaviek jednotlivých automobiliek, ktorým je technológia licencovaná. V každom prípade spoločnosť U Power tvrdí, že používanie jej platformy by malo skrátiť čas vývoja elektromobilu minimálne o šesť mesiacov a zároveň to výrazne zníži náklady. Okrem toho, keď už je postarané o podvozok, automobiloví dizajnéri by mohli byť kreatívnejší, pokiaľ ide o vzhľad a usporiadanie karosérií automobilov.

Zdá sa, že to je aj prípad pútavého Model O1, elektromobilu založeného na podvozku Super Board, ktorý vyrába americká spoločnosť Olympian Motors. Prvá várka áut by mala byť odoslaná zákazníkom v USA koncom tohto roka.

Skejtbordový podvozok UP Super Board použitý v elektrickej dodávke UP Van.

Spoločnosť U Power Tech tiež vyrába vlastné elektrické vozidlo na báze podvozku UP Super Board s názvom UP Van. Toto nákladné vozidlo unesie až 1 588 kilogramov a údajne prejde až 275 kilometrov na jedno nabitie batérie. Dodávky komerčným klientom v Európe, Severnej Amerike, Japonsku, juhovýchodnej Ázii a Číne by sa mali začať v druhej polovici tohto roka.

Vo videu, ktoré si môžete pozrieť na začiatku článku alebo priamo TU, je ukázaná skorá verzia skejtbordového podvozku UP Super Board, ktorá je testovaná na zamrznutom jazere.

Skejtbordový podvozok UP Super Board.