Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rastlinný vírus môže zachrániť plodiny pred háďatkami

Rastlinný vírus môže zachrániť plodiny pred háďatkami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rastlinné parazitické háďatká sú mikroskopické stvorenia žijúce v pôde, ktoré poškodzujú plodiny tým, že sa živia ich koreňmi. Vedci teraz vyvinuli ekologickejší a účinnejší spôsob ich likvidácie pomocou modifikovaného rastlinného vírusu.

V súčasnosti farmári bojujú s háďatkami aplikovaním pesticídov na svoje plodiny. Pretože tieto chemikálie by inak zostali len blízko povrchu pôdy, musia sa aplikovať veľké množstvá, často sprevádzané množstvom vody, aby sa zmyli až ku koreňom. To znamená, že poľnohospodári musia míňať veľa peňazí na pesticídy, musia spotrebovať veľa vody a navyše sa do životného prostredia dostáva veľké množstvo toxických chemikálií.

Profesorka Nicole Steinmetzová a jej kolegovia z Kalifornskej univerzity v San Diegu hľadali menej nehospodárnu a ekologickejšiu alternatívu. Zamerali sa pritom na vírus tabakovej mierne zelenej mozaiky. Na rozdiel od pesticídov je tento vírus prirodzene zbehlý v tom, ako sa dostať cez pôdu.

Vedci začali odstránením RNA vírusu, čím sa stal neinfekčným pre rastliny. Nanočastice tohto modifikovaného vírusu boli potom primiešané do roztoku obsahujúceho pesticíd ivermektín. Prostredníctvom jednoduchého procesu „tepelnej zmeny tvaru“, ktorý zahŕňal zahrievanie zmesi, sa pesticíd zapuzdril do nanočastíc.

Mikroskopický obraz nanočastíc.

V laboratórnych testoch tieto nanočastice nesúce pesticídy úspešne prešli cez 10 cm pôdy. Keď boli častice získané zo vzoriek pôdy a pridané do Petriho misky plnej háďatiek, ich pesticídny náklad vyhubil najmenej polovicu populácie.

V pláne je teraz testovanie nanočastíc na skutočných plodinách zamorených háďatkami.

„Táto technológia je prísľubom zvýšenia účinnosti ošetrenia v teréne bez potreby zvyšovať dávkovanie pesticídov,“ povedala Steinmetzová.

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Nano Letters.