Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technologicky vyspelá podložka navrhnutá na chladenie horúcich prasiat

Technologicky vyspelá podložka navrhnutá na chladenie horúcich prasiat
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Stodoly pre ošípané zvyčajne nie sú tými najkrajšími a najvoňavejšími miestami, a teraz si predstavte, že by ste v nich mali bývať počas vlny horúčav. Vedci z Purdueovej univerzity však presne pre takéto situácie vyvinuli samočinnú chladiacu podložku pre prasatá.

V prvom rade je dôležité, aby sa ošípané neprehriali jednoducho pre ich blaho. To znamená, že ich udržiavanie v pohode má ďalšie výhody.

„V podmienkach tepelného stresu dojčiace prasnice znižujú príjem krmiva a výdaj mlieka, aby sa pokúsili znížiť produkciu metabolického tepla. V dôsledku toho je negatívne ovplyvnený rast ich prasiatok a následná reprodukčná výkonnosť,“ povedal Francisco Cabezon z Pipestone Research, ktorý testoval podložky. „U kancov sú niektoré negatívne účinky tepelného stresu znížená pohyblivosť a koncentrácia spermií a zvýšenie abnormalít spermií“.

Každá chladiaca podložka, ktorú navrhli profesori Allan Schinckel a Robert M. Stwalley III z Purdueovej univerzity, pozostáva z gumenej základne a hliníkovej nášľapnej dosky s rozmermi 610 x 1 219 mm, medzi ktorými je vložená sieť medeného potrubia a teplotné senzory.

3D model plánovanej finálnej verzie chladiacej podložky pre ošípané.

Ak senzory zistia, že prasa ležiace na podložke je príliš horúce, spustia pripojené čerpadlo, aby cirkulovalo studenú vodu cez potrubia, čím vyplaví teplú vodu, ktorá je už v nich. Tieto návaly pokračujú každých pár minút, čím sa telesná teplota prasaťa vráti späť do normálu. V závislosti od nastavenia môže byť prepláchnutá teplá voda ochladená a znovu použitá. V počiatočných testoch vykonaných na prasatách na univerzite bola technológia rozhodne sľubná.

„Videli sme pokles ich celkovej rýchlosti dýchania, mierne nižšie vnútorné teploty a nižšie denné maximálne teploty,“ povedal Schinckel. „Prasnice tiež produkovali viac tepla, čo zodpovedalo zvýšeniu ich príjmu krmiva a produkcie mlieka, čo zlepšuje pohodu zvierat. Prasiatka, ktoré boli na chladiacich podložkách, mali 26 % nárast hmotnosti pri odstavení a 7,2 % nárast príjmu krmiva“.

Táto technológia bola licencovaná kanadskou spoločnosťou IHT Group, ktorá plánuje priniesť produkt na trh na jar budúceho roka. Vylepšenia komerčného modelu môžu zahŕňať lacnejšie potrubia z nehrdzavejúcej ocele s lepším výkonom.

Prof. Robert M. Stwalley III s jednou z prototypových chladiacich podložiek pre ošípané.