Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Odpadové šupky z aloe vera ako zdroj pre ekologický insekticíd

Odpadové šupky z aloe vera ako zdroj pre ekologický insekticíd
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 8. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa gél z rastliny aloe vera, okrem iných aplikácií, bežne používa na liečbu spálenín od slnka, hydratáciu pokožky a podporu zdravia čriev, jej šupky sa zvyčajne vyhadzujú. Nový výskum teraz naznačuje, že tieto šupky by sa mohli použiť aj na výrobu netoxického insekticídu, ktorý by mohli používať poľnohospodári.

Štúdiu vedie docent Debasish Bandyopadhyay z Texaskej univerzity v Rio Grande Valley. Jeho záujem o túto problematiku sa prvýkrát prebudil, keď spolu s kolegom navštívil centrum na pestovanie aloe vera a všimol si, že zatiaľ čo hmyz sa vrhol na listy iných rastlín, odpadové šupky z aloe vera nechal na pokoji. Toto pozorovanie podnietilo Bandyopadhyaya, aby vzal niekoľko šupiek späť do svojho laboratória na chemickú analýzu.

Šupky sa najprv sušili v tmavom prostredí pri izbovej teplote tak, že sa nad ne fúkal vzduch. Tento prístup sa zvolil preto, aby sa biologická aktivita šupiek nezmenila. Následne sa z nich extrahovalo niekoľko prirodzene insekticídnych chemických látok, vrátane dichlórmetánu a hexánu. Hoci sú tieto dve látky toxické, vedci extrahovali aj netoxické chemické látky, ktoré ničia hmyz, ako napríklad oktakozanol, subenniatín B, dinoterb, arjungenín, nonadekanón a kyselinu kvilaovú.

Ešte bude potrebné vykonať ďalší výskum, aby sa zistilo, ako dobre tieto zlúčeniny získané zo šupiek z aloe vera fungujú pri aplikácii na skutočné plodiny na poliach. Ak tieto pokusy dopadnú dobre, môže sa skúmať aj použitie týchto chemikálií v postrekových repelentoch proti komárom alebo kliešťom.

„Vytvorením insekticídu, ktorý sa vyhne nebezpečným a jedovatým syntetickým chemikáliám, môžeme pomôcť poľnohospodárstvu,“ povedal Bandyopadhyay. „Ak však šupky preukážu dobrú aktivitu proti komárom alebo kliešťom, môžeme pomôcť aj širokej verejnosti“.