Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia PATS vypúšťa drony na ničenie skleníkových škodcov

Technológia PATS vypúšťa drony na ničenie skleníkových škodcov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 7. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rovnako ako ich náprotivky na poliach, aj rastliny pestované v skleníkoch sú korisťou lietajúceho hmyzu. Systém PATS navrhnutý v Holandsku je navrhnutý tak, aby pomáhal posielaním malých dronov, aby tento hmyz rozsekali vo vzduchu.

Systém PATS, ktorý vyrába rovnomenná spinoff spoločnosť založená Delftskou technologickou univerzitou, sa v skutočnosti skladá z dvoch častí: PATS-C a PATS-X.

Komponent PATS-C pozostáva z modulov infračervených kamier pripojených na internet, ktoré sú inštalované v celom skleníku. Pomocou algoritmov založených na umelej inteligencii tieto jednotky detegujú a identifikujú akýkoľvek lietajúci hmyz, ktorý sa dostane do vzdušného priestoru nad rastlinami. Identifikácia druhov je založená na frekvencii úderov krídel a veľkosti.

Drony PATS-X bezdrôtovo nabíjajú batérie, keď sa nepoužívajú.

Ak sa ukáže, že hmyz je užitočný druh, napríklad včela, je ponechaný tak. Ak je to však škodca, práve vtedy prichádza na rad komponent PATS-X.

Komponent PATS-X sa skladá z jedného alebo viacerých malých kvadrokoptérových dronov, ktoré sú umiestnené na bezdrôtovom nabíjacom doku v skleníku, keď sa nepoužívajú. Keď je spozorovaný škodca, PATS-C aktivuje dron a navedie ho na miesto výskytu hmyzu. Dron potom jednoducho vletí priamo do škodcu, rozseká ho vrtuľami, a potom sa vráti na podložku doku.

Základná verzia PATS-C sa v skutočnosti už používa v približne 250 skleníkoch po celej Európe. Klienti sú informovaní o populáciách hmyzu vo svojich zariadeniach prostredníctvom online dashboardu. PATS-X sa momentálne testuje a k prvým zákazníkom by sa mal dostať do konca tohto roka.

Dron PATS-X vyráže z doku, aby rozsekal lietajúci hmyz v skleníku.

Zaujímavé je, že nedávna štúdia vedená Dayom Jansenom, biológom PATS, zistila, že motory dronov produkujú ultrazvuk v rovnakom rozsahu ako vokalizácie netopierov. Z tohto dôvodu sa niektoré druhy molí aktívne vyhýbajú hluku smerovaním k zemi.

Jansen teraz zapracúva tento faktor do algoritmov ovládania dronov, pričom predvída úhybné akcie molí, keď sa dron približuje. Okrem toho si možno predstaviť, že používatelia systému PATS by mohli prehrávať takéto zvuky cez reproduktory vo svojich skleníkoch, čím by zabránili lietaniu molí nad ich rastlinami.

„Svojím výskumom sa snažíme ponoriť hlboko do niektorých najbežnejších a najškodlivejších druhov v európskych skleníkoch a uistiť sa, že naše systémy sú pripravené na prispôsobený prístup proti nim,“ povedal Jansen.