Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ťažná technika premieňa odpad na farme na hodnotné produkty

Ťažná technika premieňa odpad na farme na hodnotné produkty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Poľnohospodári na celom svete pravidelne spaľujú odpad po zbere úrody, čím produkujú značné množstvo skleníkových plynov a znečisťujú ovzdušie. Nový prenosný systém sa však dá priviezť na farmy a môže premieňať tento odpad na užitočné produkty.

Za touto technológiou stojí Kevin Kung, ktorý v súčasnosti pôsobí ako postdoktorand vo výskumnej skupine pre biomasu a bioenergiu na kanadskej Univerzite v Britskej Kolumbii. Vyvíja ju spin-off spoločnosť Takachar, ktorej je technickým riaditeľom.

Systém je dostatočne kompaktný na to, aby ho bolo možné ťahať na farmy traktorom alebo pickupom. Na mieste potom dokáže v malom rozsahu spracovávať odpad z biomasy na produkty, ako sú hnojivá, tuhé palivá a iné špeciálne chemikálie.

Kevin Kung v sídle spoločnosti Takachar vo Vancouveri.

Jeho prenosnosť je dôležitým faktorom, pretože poľnohospodári by inak boli zodpovední za prepravu svojho odpadu do centrálnej rafinérie. A na to by nemuseli mať čas alebo chuť. Táto technológia je schopná spracovať aj lesný odpad, takže by mohla podobne cestovať aj na miesta ťažby dreva.

Presný spôsob, akým systém funguje, je tak trochu obchodným tajomstvom, hoci Kung tvrdý, že „Ide o termochemický proces, pri ktorom spracovávame biomasu za mierneho tepla, aby sme vytlačili nízkoenergetické molekuly, čo vedie k bioproduktom na báze uhlíka vyššej kvality“.

Každá jednotka Takachar sa dá ťahať traktorom alebo pickupom.

Dodal, že v rámci súčasného obchodného modelu spoločnosť Takachar nakupuje odpad z biomasy od poľnohospodárov a výsledné hnojivo potom predáva späť komunite. To sa však môže zmeniť, keď sa systém začne používať vo väčšej miere. V rámci prebiehajúceho pilotného projektu sa v súčasnosti používa šesť jednotiek v Severnej Amerike a Indii.

„Súčasné technológie na premenu biomasy na použiteľné produkty sú rozsiahle a centralizované, čo znamená, že dobre fungujú len vtedy, ak je zdroj v blízkosti,“ povedal Kung. „Náš Aha! moment prišiel, keď sme si uvedomili, že by sme mohli obísť problém logistiky tým, že technológiu prenesieme na pole alebo do lesa“.

Spoločnosť Takachar nedávno získala ocenenie a 5 000 dolárov na vývoj od Mitacs, neziskovej organizácie financovanej vládou, ktorá sa snaží podporovať technické inovácie v Kanade.