Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mikrobiálny systém využíva polia na zachytávanie skleníkových plynov

Mikrobiálny systém využíva polia na zachytávanie skleníkových plynov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rastliny síce zachytávajú časť atmosférického oxidu uhličitého (CO2) prostredníctvom fotosyntézy, ale vždy by sa im hodila pomoc. Americká startup spoločnosť Andes sa snaží poskytnúť túto pomoc tým, že do pôdy na poliach poľnohospodárov umiestňuje mikróby zachytávajúce uhlík.

Ako teda systém Andes funguje? Na začiatku každého vegetačného obdobia farmár pridá do pôdy semená bežných plodín aj špeciálne mikróby.

„Mikroorganizmy, ktoré používame, sú patentované, ale môžeme sa podeliť o to, že sú to prirodzene sa vyskytujúce, prospešné pôdne mikroorganizmy a boli izolované zo vzoriek pôdy v kontinentálnych USA, kde sa praktizuje tradičné poľnohospodárstvo,“ povedal Gonzalo Fuenzalida, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Andes.

Keď semená vyklíčia a rastliny začnú rásť, mikróby sa usadia v koreňoch a rastú spolu s nimi. Keďže rastliny pokračujú v zachytávaní CO2 a využívajú ho na budovanie vlastnej biomasy ako by to robili aj tak, mikróby tiež zachytávajú CO2. Ten prijímajú z atmosféry aj prostredníctvom koreňov rastlín a premieňajú ho na minerály, ako je uhličitan vápenatý a uhličitan horečnatý.

Tieto minerály zostávajú v pôde, kde pomáhajú rastlinám tým, že zlepšujú prevzdušňovanie, priepustnosť vody a dostupnosť živín v pôde. Dažďové zrážky postupne presúvajú minerály hlbšie do pôdy, takže sa nehromadia v problematických množstvách vo vrchnej vrstve pôdy.

Systém Andes zahŕňa mikróby, ktoré spotrebúvajú uhlík a žijú v koreňoch plodín.

Dôležité je, že zachytený CO2 zostáva v mineráloch zachytený na neurčitý čas. Naopak, keď sa rastliny po zbere úrody nechajú rozložiť na poli alebo sa spália, uvoľnia veľkú časť CO2, ktorý predtým zachytili.

Dôležité je aj to, že poľnohospodári nemusia za túto službu platiť. V skutočnosti sú platení za jej využívanie. Spoločnosť Andes zarába peniaze predajom uhlíkových kreditov firemným klientom, pričom časť príjmov ide na platby vo výške 10 USD za aker, ktoré sa vyplácajú zúčastneným poľnohospodárom. Služba je v súčasnosti dostupná pre poľnohospodárov v USA, ktorých polia majú pH vrchnej vrstvy pôdy vyššie ako 6,0.

Systém Andes sa už vyskúšal na farmách v Severnej Dakote, Minnesote a Wisconsine, kde sa zistilo, že zachytáva CO2 v priemere 1 až 3 tony na 0,4 hektára za sezónu.

„Trvanlivosť minerálov a rýchla miera sekvestrácie CO2 stavia technológiu Andes do jedinečnej pozície a odlišuje ju od prístupov k hromadeniu organického uhlíka v pôde, ktoré sa v súčasnosti uplatňujú na poľnohospodárskych poliach,“ povedal Fuenzalida.

Podľa spoločnosti Andes systém zachytáva CO2 v priemere 1 až 3 tony na 0,4 hektára za sezónu.