Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rastlinami inšpirované semená E-seed sa po navlhčení zavŕtajú do pôdy

Rastlinami inšpirované semená E-seed sa po navlhčení zavŕtajú do pôdy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 2. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Používanie dronov na letecký výsev sa môže zdať ako dobrý nápad, ale semená by mohli ľahko odletieť, ak by zostali na povrchu pôdy. Na pomoc bol preto navrhnutý nosič semien inšpirovaný biotechnikou, ktorý svoj náklad semien vývrtkou zaborí do pôdy.

Zariadenie je známe ako E-seed a vytvoril ho tím z univerzity Carnegie Mellon pod vedením asistentky profesora Lining Yao. Tá sa inšpirovala rodom rastlín Erodium, ktoré si vyvinuli jedinečnú stratégiu prežitia v suchom podnebí.

Niektoré rastliny majú semená, ktoré sú obsiahnuté v tenkej stonke s pevne zavinutým chvostom na vrchole. Táto stonka sa oddeľuje od hlavnej rastliny a padá na zem. Keď je stonka zvlhčená dažďom alebo vysokou vlhkosťou, rozvinie svoj chvost, aby sa najprv podoprela a potom sa spolu so semenom zavŕtala do pôdy.

Nosič semien E-seed funguje rovnakým spôsobom, hoci je vyrobený z dýhy z bieleho duba citlivej na vlhkosť. Od semenného nosiča Erodium sa líši aj tým, že nemá jeden, ale tri chvosty. Táto vlastnosť mu pomáha dostať sa do vzpriamenej polohy na relatívne rovnej pôde. Erodium v tomto smere nepotrebuje takú pomoc, pretože jej stonky zvyčajne padajú do malých štrbín.

Nosič semien E-seed (na obrázku) bol inšpirovaný stonkami semien rastlín Erodium.

Hoci výroba biologicky inšpirovaného nosiča semien je v súčasnosti päťstupňový proces, ktorý zahŕňa chemické umývanie a mechanické tvarovanie, vedci pracujú na jeho úprave na použitie v priemyselnom meradle. E-semená by sa potom mohli pomocou leteckých bezpilotných lietadiel roznášať na ťažko dostupné miesta, ako sú napríklad vzdialené polia alebo zosuvné oblasti vyžadujúce stabilizáciu.

V rámci testov v teréne sa táto technológia využíva aj na dodávanie iných ako osivových nákladov, ako sú hnojivá a háďatká, ktoré ničia škodlivý hmyz.

Náklad nosičov semien E-seed, ktoré čakajú na rozptýlenie dronom.

„Pochovávanie semien sa intenzívne študuje už desaťročia z hľadiska mechaniky, fyziky a materiálovej vedy, ale doteraz nikto nevytvoril technický ekvivalent,“ povedala Yao. „Výskum nosičov semien bol obzvlášť prínosný kvôli ich potenciálnemu spoločenskému vplyvu. Nadchýnajú nás veci, ktoré by mohli mať priaznivý účinok“.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v časopise Nature.