Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Herbicide GUSS samostatne a s rozvahou postrekuje ovocné sady

Herbicide GUSS samostatne a s rozvahou postrekuje ovocné sady
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak sa má ovocie pestovať s použitím herbicídov, čo sa stále vo veľkej miere deje, čím menej chemikálií sa použije, tým lepšie. Autonómny robotický postrekovač Herbicide GUSS bol navrhnutý práve s ohľadom na zabezpečenie selektívnej aplikácie herbicídov len tam, kde to je potrebné.

Postrekovač, ktorý vyrába kalifornská startup spoločnosť GUSS Automation (GUSS je skratka Global Unmanned Spray System), má pohon štyroch kolies a naftový motor. Dokáže sa autonómne pohybovať tam a späť medzi radmi stromov v ovocných sadoch a selektívne aplikuje herbicíd z integrovanej 2 271 litrovej nádrže z nehrdzavejúcej ocele prostredníctvom nastaviteľnej výšky / šírky postrekovacích ramien.

Vozidlo Herbicide GUSS sa pritom riadi pomocou GPS, LiDAR a optickej kamery, v kombinácii s vopred naprogramovanou počítačovou mapou ovocného sadu. Toto nastavenie umožňuje vozidlu vedieť, kde sa v sade nachádza, a zároveň sa vyhýbať prekážkam a zostať medzi riadkami. Keď sa dostane na koniec každého radu, jeho systém riadenia štyroch kolies mu pomôže urobiť tesnú zákrutu a zamieriť do ďalšieho radu.

Autonómny robotický postrekovač Herbicide GUSS.

Senzory vozidla mu tiež umožňujú rozpoznať jednotlivé buriny medzi riadkami a medzi stromami, takže môže použiť herbicíd len tam, kde je to potrebné. Výsledkom je nielen menej herbicídov, ktoré sa dostanú do životného prostredia, ale poľnohospodári aj ušetria peniaze, pretože nemusia kupovať také množstvo chemikálií, ako by bežne museli.

A hoci je postrekovač Herbicide GUSS autonómny, ľudský operátor stále sleduje jeho postup prostredníctvom prístrojového panela na svojom notebooku. V skutočnosti môže jeden človek týmto spôsobom súčasne sledovať až osem autonómnych vozidiel pripojených k mobilnej sieti. V prípade zistenia problému sa na prístrojovom paneli zobrazí upozornenie o polohe príslušného postrekovača.

Autonómny robotický postrekovač Herbicide GUSS.

Keď operátor príde na dané miesto, oblečie si špeciálnu vestu, ktorá bezdrôtovo komunikuje s vozidlom a zabraňuje mu v jazde alebo v postreku v mieste operátora. Herbicídny postrekovač GUSS sa pritom dá ovládať aj na diaľku v reálnom čase, čo je užitočné pri úlohách, ako je jeho nakladanie na plošinové nákladné vozidlá alebo jeho zaparkovanie, keď sa nepoužíva.

Autonómny robotický postrekovač Herbicide GUSS je k dispozícii ako služba, ale aj na zakúpenie. Potenciálni klienti si môžu objednať predvedenie technológie prostredníctvom webovej stránky spoločnosti.