Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obväz s prídavkom bavlny zabíja baktérie bez použitia antibiotík

Obväz s prídavkom bavlny zabíja baktérie bez použitia antibiotík
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci infikované rany určite nie sú dobrá vec, nie je dobré ani šírenie baktérií rezistentných voči antibiotikám, ku ktorému môže dôjsť v dôsledku nadmerného používania liekov. Oba problémy by v budúcnosti mohol pomôcť vyriešiť nový typ bavlneného obväzu, ktorý ničí mikróby bez použitia antibiotík.

Obväz, ktorý vyvinul docent Mohsen Alishahi a jeho kolegovia z Cornellovej univerzity, obsahuje organickú zlúčeninu nazývanú ako „lawson“ (alias kyselina hennotanová). Táto látka sa prirodzene vyskytuje v listoch henny a je známa svojimi antioxidačnými, protizápalovými a antimikrobiálnymi vlastnosťami. Kvôli svojej hydrofóbnej (vodu odpudzujúcej) povahe sa však nedá ľahko zmiešať a suspendovať v kvapalnom roztoku. To obmedzuje jej biologickú dostupnosť a bráni jej dobrému prijatiu v tele.

Aby to vedci zmenili, skombinovali zlúčeninu lawson s cyklodextrínmi, čo sú sacharidy, ktoré majú vnútornú dutinu, spolu s hydrofilným (vodu priťahujúcim) vonkajším povrchom. Tým, že sa molekuly lawsonu „ukryli“ vo vnútri cyklodextrínov, mohli sa dôkladne premiešať do tekutého roztoku.

Bližší pohľad na bavlnu potiahnutú lawsonom / cyklodextrínom.

Tento roztok lawsonu / cyklodextrínu bol následne skombinovaný s netoxickou hydroxypropylcelulózou. Pomocou techniky elektrospinningu vedci následne naniesli rovnomernú vrstvu tejto zmesi na bežný bavlnený tampón. Hydroxypropylcelulóza v tomto povlaku mala teraz podobu celulózových vlákien v nanorozmeroch, ktoré zvýšili pomer povrchu k objemu roztoku.

Pri laboratórnom testovaní spolu s čistým lawsonom sa zistilo, že potiahnutá bavlna má oveľa silnejší antibiotický účinok proti gram-negatívnym aj gram-pozitívnym baktériám. Ešte účinnejšia bola na baktérie E. coli a stafylokoky, ktoré účinne likvidovala.

Docent Tamer Uyar (vľavo) a doktorand Mohsen Alishahi skúmajú materiál na báze bavlny.

„Obväzy na rany by mali poskytovať vhodné prostredie na uľahčenie hojenia a prevenciu infekcie,“ povedal Alishahi. „Použitím úplne prírodných materiálov, ako je bavlna, cyklodextrín a lawson, môže tento obväz uľahčiť oboje, pretože má komplexnú antioxidačnú a antibakteriálnu aktivitu.“

Článok o výskume, ktorý financovala spoločnosť Cotton Incorporated, bol nedávno uverejnený v magazíne International Journal of Pharmaceutics.