Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cenovo dostupný „štartovací“ dom je 3D vytlačený len za 18 hodín

Cenovo dostupný „štartovací“ dom je 3D vytlačený len za 18 hodín
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednou z najzaujímavejších možností 3D tlačenej architektúry je, že by mohla priniesť revolúciu v oblasti cenovo dostupného bývania. Portugalská spoločnosť Havelar ukazuje, že to môže byť čoskoro na dosah vďaka svojmu prvému 3D vytlačenému domu, ktorého 3D tlač trvala len 18 hodín.

Zatiaľ nepomenovaná dvojizbová rezidencia s rozlohou 80 m², ktorá sa nachádza v oblasti Veľkého Porta v druhom najväčšom portugalskom meste, bola postavená pomocou stavebnej 3D tlačiarne COBOD BOD2, ktorá bola použitá aj v doteraz najväčšej 3D vytlačenej budove v Európe.

Podľa spoločnosti COBOD sa domy spoločnosti Havelar dajú postaviť len za 1 500 eur za meter štvorcový. To priaznivo kontrastuje s priemerom v Porte, ktorý je 3 104 eur za meter štvorcový. Táto výrazne nižšia cena je do veľkej miery spôsobená rýchlosťou výstavby, ktorú ponúka stavebná 3D tlačiareň. Tá postupuje podľa stavebných výkresov a z trysky vytláča vo vrstvách zmes podobnú cementu, čím vytvára základnú štruktúru domu.

Cenovo dostupný 3D tlačený dom portugalskej spoločnosti Havelar.

Hoci samotný proces 3D tlače trval len 18 hodín, potom prišli na rad ľudskí stavitelia a dokončili dom inštaláciou okien, dverí, obloženia, strechy a všetkého, čo bolo potrebné. Vrátane ľudskej práce trvalo dokončenie celého projektu menej ako dva mesiace.

3D tlačený dom má podobu jednoduchého jednoposchodového sídla, ktorého charakteristické rebrované steny prezrádzajú, že bol postavený stavebnou 3D tlačiarňou. Jeho interiér je usporiadaný okolo centrálnej kuchyne a jedálne, ku ktorým prilieha obývacia izba, dve spálne a kúpeľňa. V porovnaní s inými 3D vytlačenými domami, je samozrejme pomerne jednoduchý, no to sa pozitívne odráža práve na jeho nízkej cene, takže je skôr vhodný ako prvé bývanie pre mladé páry.

Cenovo dostupný 3D tlačený dom portugalskej spoločnosti Havelar.

Ide o prvý dom vytlačený na stavebnej 3D tlačiarni, ktorý spoločnosť Havelar postavila, takže je to ešte len začiatok. No pri pohľade do budúcnosti firma dúfa, že sa jej podarí rozšíriť výrobu a do roku 2030 dosiahnuť uhlíkovú neutralitu tým, že prijme alternatívne stavebné materiály, ako je zemina a slama.

„Chceme sa spojiť s partnermi, ktorí sa vidia v budovaní udržateľných a dostupných komunít,“ povedal Rodrigo Vilas-Boas, spoluzakladateľ spoločnosti Havelar. „So 150 000 EUR je možné, aby mladý pár mal dom, o akom vždy sníval, v oblasti s dobrou dostupnosťou a službami.“

Cenovo dostupný 3D tlačený dom portugalskej spoločnosti Havelar.