Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Testy liekov proti starnutiu na ľuďoch dostali zelenú

Testy liekov proti starnutiu na ľuďoch dostali zelenú
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Biofarmaceutická spoločnosť Rubedo Life Sciences so sídlom v Kalifornii oznámila, že vďaka finančnej podpore vo výške 40 miliónov dolárov môže začať s testovaním svojho lieku RLS-1469 na ľuďoch. Liek je pritom zameraný na starnúce bunky, ktoré spôsobujú ochorenia súvisiace s vekom.

„Keďže ľudia žijú dlhšie, zlepšenie kvality života je prvoradé,“ povedal Alex Morgan, partner spoločnosti Khosla Ventures, ktorá sa podieľala na financovaní prvého kola rizikového kapitálu spoločnosti Rubedo Life Sciences. „Rubedo sa zameriava na starnúce bunky, ktoré sú príčinou ochorení súvisiacich s vekom. Táto prvá skúška nás môže posunúť o ďalší krok bližšie k dosiahnutiu lepšieho zdravotného stavu.“

Takzvané senescentné bunky starnú a natrvalo sa prestávajú deliť, ale nezomierajú. Časom sa hromadia v tkanivách a uvoľňujú vysoké hladiny zápalových chemických látok a imunitných modulátorov, ktoré prispievajú k starnutiu.

Spoločnosť Rubedo Life Sciences plánuje najprv uskutočniť štúdie fázy 1 na ľuďoch s cieľom posúdiť účinnosť lieku RLS-1469 pri liečbe nevyliečiteľných zápalových kožných ochorení, chronickej atopickej dermatitídy a chronickej psoriázy. Predklinické údaje ukázali, že liek významne znižuje počet senescentných buniek v koži, ktoré sú príčinou týchto chronických degeneratívnych ochorení, a dúfa sa, že RLS-1469 poskytne pacientom s týmito ochoreniami dlhodobú úľavu.

Po získaní finančnej podpory môže spoločnosť Rubedo Life Sciences začať skúšky svojho lieku na ľuďoch.

„Naším poslaním je investovať do transformačných spoločností, ktoré zmenia svet k lepšiemu a budú slúžiť rozsiahlym trhom,“ uviedla Alice Newcombe Ellisová, zakladateľka a generálna partnerka spoločnosti Ahren Innovation Capital, ktorá je ďalším prispievateľom. „Sme presvedčení, že transformačný prístup spoločnosti Rubedo zameraný na senescentné bunky je pôsobivým krokom k vývoju terapií súvisiacich s chronickým starnutím, ktoré posunú biotechnológie od liečby k prevencii alebo zvráteniu ochorenia.“

Spoločnosť Rubedo vyvíja aj ďalšie terapie, ktoré selektívne zasahujú senescentné bunky pri pľúcnych ochoreniach, čím napĺňa neuspokojené medicínske potreby. Jej tím je veľmi vďačný za podporu, finančnú aj inú, ktorú získal od svojich podporovateľov.

„Významné skúsenosti a kapitál, ktoré naši investori prinášajú spoločnosti Rubedo, pomôžu spoločnosti rýchlo napredovať v našich programoch,“ povedal Ali Siam, obchodný riaditeľ spoločnosti Rubedo Life Sciences. „Tešíme sa na spoluprácu s týmito lídrami, ktorých bohaté skúsenosti v oblasti klinického vývoja budú neoceniteľné pri vstupe do ďalšej fázy rastu spoločnosti Rubedo.“

Vlastná platforma Alembic spoločnosti Rubedo na objavovanie liekov s podporou umelej inteligencie pritom identifikuje špecifické liečebné ciele, ktoré sa majú vyvinúť na terapiu modifikujúcu ochorenia.