Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

„Molekulárna zbíjačka“ ničí rakovinu tým, že preráža bunkové steny

„Molekulárna zbíjačka“ ničí rakovinu tým, že preráža bunkové steny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci demonštrovali novú zaujímavú techniku liečby rakoviny prostredníctvom takzvaných „molekulárnych zbíjacích kladív“, ktoré sa zachytia na rakovinových bunkách a po aktivácii infračerveným svetlom intenzívne vibrujú, aby ich zabili.

Chemoterapia a rádioterapia sú v súčasnosti najúčinnejšími spôsobmi liečby rakoviny, ale poškodzujú aj zdravé bunky v celom tele. Čo je však ešte horšie, niektoré druhy rakoviny si môžu voči týmto útokom vytvoriť rezistenciu, takže existuje potom len málo iných možností liečby.

Vytvoriť si odolnosť voči fyzikálnym útokom je však pre bunky oveľa náročnejšie, ak nie nemožné. A práve to je cieľom molekulárnych zbíjacích kladív, ktoré vyvinuli výskumníci z Texaskej univerzity A&M, Riceovej univerzity a Andersonovho centra pre rakovinu.

Tieto molekulárne zbíjačky sú vlastne aminokyanínové molekuly. Ich kladný náboj znamená, že sú priťahované záporným nábojom vonkajších vrstiev rakovinových buniek. Keď sa na ne prilepia, infračervené svetlo excituje elektróny v molekulách, čo spôsobuje ich extrémne rýchle vibrácie. Stačí pár minút, aby došlo k roztrhnutiu bunkovej membrány, čím sa rakovina usmrtí nekrózou.

Umelecké stvárnenie

Pri testoch molekulárne zbíjačky úspešne zničili až 99 % ľudských melanómových buniek v laboratórnej miske. Pokusy na živých myšiach s melanómom tiež viedli k tomu, že 50 % zvierat bolo úplne bez rakoviny.

Môže to znieť ako nie príliš dobrý nápad mať v tele malé zbíjačky, ktoré zabíjajú bunky, no dôležité je, že na ich aktiváciu je potrebné infračervené svetlo. To znamená, že by nemali spôsobiť žiadne škody, ak by sa dostali do zdravého tkaniva.

Aj keď výskumníkov čaká ešte veľa práce pred tým, než sa z toho stane praktická liečba, je to zaujímavý dôkaz funkčnosti konceptu. Tím tvrdí, že ich molekulárne zbíjacie kladivá by mali byť bezpečnejšie a lacnejšie ako ožarovanie, chemoterapia alebo iné experimentálne techniky. Nová štúdia bola nedávno uverejnená v magazíne Nature Chemistry.