Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pokročilý cyklistický radar CarBack vás upozorní na to, čo je za vami

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak sa obávate, že vás počas jazdy na bicykli nečakane blízko predbehnú autá, mohol by vás na ne upozorniť nový cyklistický radar CarBack od spoločnosti Trek. Nie je to jediné cyklistické radarové zariadenie na trhu, no výrobca o ňom tvrdí, že je najlepšie v niekoľkých smeroch.

Prvýkrát padla zmienka o koncepte zadného radaru pre bicykle v roku 2014, keď bol odhalený Backtracker. Len o rok neskôr bola technológia licencovaná spoločnosťou Garmin, ktorá ju teraz používa v systéme Varia Radar. V priebehu rokov nasledovalo niekoľko ďalších výrobcov, ktorí prišli so svojimi vlastnými nastaveniami a niektorí zabudovali radarové systémy aj priamo do svojich bicyklov. Teraz sa k nim pridáva aj spoločnosť Trek, ktorá má za cieľ prekonať všetky doterajšie cyklistické radarové systémy.

Cyklistický radar Trek CarBack.

Nový cyklistický radar CarBack funguje podobne ako Garmin Varia v tom, že má formu modulu, ktorý sa montuje na sedadlo smerujúc dozadu. Modul potom vysiela radarové impulzy, ktoré sa odrážajú od akékoľvek áut v nastavenej vzdialenosti za bicyklom. Modul prijíma tieto ozveny a analyzuje ich, aby určil, ako ďaleko je každé vozidlo a ako rýchlo sa približuje.

Používatelia sú upozornení zvukovým alarmom na ich cyklistickom počítači alebo smartfóne spárovanom cez technológie ANT+ alebo Bluetooth, ktorý poskytuje aj vizuálne zobrazenie na obrazovke. Ukazuje sa pritom, koľko vozidiel je prítomných, ako ďaleko sú a ako rýchlo sa približujú.

Cyklistický radar Trek CarBack.

Kompatibilná by mala byť väčšina veľkých značiek cyklistických počítačov, vrátane Wahoo, Hammerhead a dokonca aj Garmin. Používatelia smartfónov sa pripájajú ku zariadeniu CarBack prostredníctvom aplikácie Trek Accessory App pre operačné systémy iOS alebo Android a ak nechcú, aby ich displej preberal obrazovku vždy, keď sa blíži auto, môžu si zvoliť iba zvukové upozornenia.

Rovnako ako Varia, aj CarBack obsahuje zadné svetlo. V tomto prípade túto úlohu plní existujúce svetlo Flare RT spoločnosti Trek. Toto údajne „najlepšie bežecké svetlo vo svojej triede“, sa dá nastaviť na štyri rôzne režimy blikania / svietenia, pričom ten najjasnejší má 90 lúmenov.

Cyklistický radar Trek CarBack.

Spoločnosť Trek tiež tvrdí, že CarBack má najdlhší detekčný dosah zo všetkých cyklistických radarových systémov, ktorý dosahuje až 240 metrov. Okrem toho sa o ňom hovorí, že presnejšie meria vzdialenosti a je to jediný systém, ktorý indikuje, či autá zostávajú vo svojom jazdnom pruhu alebo prechádzajú do druhého, aby bezpečne predbehli cyklistu.

Samotné zariadenie je vysoké 70 mm, váži 87 gramov a je vodotesné s krytím IPX7, čo znamená, že vydrží ponorenie do hĺbky 1 metra po dobu 30 minút. Jedno štvorhodinové nabitie lítium-polymérovej batérie by malo stačiť na sedem hodín prevádzky. Štvorčiarová LED dióda na boku umožňuje používateľom kontrolovať úroveň nabitia batérie.

Cyklistický radar Trek CarBack je teraz k dispozícii na webovej stránke spoločnosti za cenu 199,99 EUR.

Cyklistický radar Trek CarBack.