Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ľahučký titánový bicykel Firefly MiniVelo v kufri Rimowa

Ľahučký titánový bicykel Firefly MiniVelo v kufri Rimowa
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak by ste mali kopu peňazí, ktoré by ste mohli minúť na zbaliteľný bicykel na mieru, aký druh by ste dostali? Malajzijský hodinár Ming Thein dostal titánový bicykel Firefly MiniVelo, ktorý sa dá rozobrať, aby sa zmestil do jeho vlastného kufra Rimowa.

Keď nie je zaneprázdnený prevádzkovaním samozvanej značky luxusných hodiniek Ming, Thein je vášnivým fotografom, svetobežníkom a milovníkom bicyklov. Očividne má rád jednoduchý spôsob prepravy, kamkoľvek ide, ale ťahať konvenčný bicykel z letiska na letisko je problém. Bolo by to náročné aj pre samotný bicykel, pokiaľ by nebol chránený v kompaktnom pevnom puzdre.

Rozkladací cestovný bicykel Firefly MiniVelo.

S touto myšlienkou Ming poveril americkú spoločnosť Firefly Bicycles so sídlom v Massachusetts, aby mu postavila niečo, čo by bolo rýchle, ľahké a schopné sa zmestiť do jedného z jeho kufrov Rimowa s hliníkovým telom, ktoré sú samy osebe luxusným predmetom. Výsledkom je jedinečný bicykel MiniVelo.

Tento bicykel má skutočne titánový rám, vidlicu a sedadlo. Rám je možné rozdeliť na dva kusy pomocou konektorov v hornej a dolnej trubke. Jeho kolesá a rôzne ďalšie komponenty sú potom odstránené a zabalené do penovej výplne, vďaka čomu sa celý dvojkolesový tátoš pekne zmestí do batožiny.

Rozkladací cestovný bicykel Firefly MiniVelo.

Bicykel jazdí na kolesách z uhlíkových vlákien SMC Govan 406-TW3 s keramickými nábojmi, ktoré sú obuté do 20 x 1,7-palcových pneumatík Michelin Pilot SX Slick. Prednú časť hnacieho ústrojenstva tvorí 56-zubové ozubené koliesko Alugear Round, 170 mm kľuky eeWings Allroad, pedále Crankbrothers Eggbeater 3 a stredová konzola Chris King T47. Všetky tieto komponenty sú spojené reťazou SRAM Red AXS s elektronicky radenou prehadzovačkou SRAM Red AXS v zadnej časti, spolu s 12-rýchlostnou kazetou SRAM Red AXS 10-33.

Rozkladací cestovný bicykel Firefly MiniVelo.

Medzi ďalšie funkcie patrí tyč / predstavec Blacksheep a Specialized Power Pro s 3D tlačeným sedadlom Mirror. O brzdnú silu sa starajú vnútorne smerované brzdy Hope RX4+ a kotúče Carbon-Ti SteelCarbon. Spojka v hadici zadnej brzdy umožňuje oddelenie dvoch polovíc bicykla bez straty tekutiny. Celý bicykel pritom váži len 7,7 kilogramu. Ako sa to však páčilo Theinovi?

„Chcel bicykel, ktorý by si mohol zbaliť do kufra Rimowa a ktorý by jazdil čo najviac ako bežný cestný bicykel, čo sa týka radenia a ovládania, a bol nadšený, ako to vyšlo,“ povedal Kevin Wolfson, prevádzkový riaditeľ Firefly. „Momentálne nemáme žiadne objednané, ale radi by sme ich postavili pre viac jazdcov.“

Rozkladací cestovný bicykel Firefly MiniVelo.