Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvé preteky molekulárnych áut na svete sa odohrajú na zlatom čipe

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vo francúzskom Toulouse sa chystajú koncom budúceho mesiaca usporiadať medzinárodné preteky, ktoré sa budú odohrávať v mikroskopickom meradle. Pretekov s názvom Nanocar Race, ktoré organizuje CNRS (Národné centrum pre vedecký výskum) sa zúčastnia štyri „autá“, pričom každé z nich je zložené z asi sto atómov. Tieto nano-autá budú proti sebe súťažiť na dráhe zo zlatého čipu.

Z deviatich tímov z celého sveta sa do pretekov nano-áut dostanú štyri. Je to totiž maximálny počet, ktorý je možný sledovať súčasne prostredníctvom špeciálne prispôsobeného skenovacieho tunelového mikroskopu od CNRS. Ten je vybavený štyrmi skenovacími hrotmi z volfránu, zatiaľ čo väčšina takýchto mikroskopov má len jeden, čiže môže sledovať iba jednu položku naraz.

Francúzske CNRS (Národné centrum pre vedecký výskum) sa chystá usporiadať svetovo prvé preteky molekulárnych áut

Nano-autá majú molekulárnu podobu a skladajú sa z asi sto atómov. Vedci ich musia zostaviť až priamo na trati, ktorá je vyrobená zo zlatého čipu. Trať je pritom dlhá len 100 nanometrov (0,0001 milimetra), a preteky sa odohrajú pri mrazivej teplote – 270 ° C. Riadenie nano-áut budú minútových intervaloch zabezpečovať elektrické pulzy, ktoré nano-autám dodajú volfrámové hroty mikroskopu. Ovládanie nano-áut bude náročné, pretože na trati sa nachádzajú dve zákruty.

Preteky nano-áut sa odohrajú na zlatom čipe, pričom trasa bude dlhá len 100 nanometrov

Prvé medzinárodné preteky molekulárnych áut na svete sa začnú 28. apríla v CNRS Centre d'élaboration de matériaux et d'études structurales (Centrum pre vývoj materiálov a štúdium štruktúr) a budú prebiehať po dobu 36 hodín. Tímy majú maximálne šesť hodín pred začiatkom pretekov, aby vyčistili úsek trate, ktorý bude ich auto používať. Ak počas pretekov nano-auto „nabúra“, môže byť vymenené za náhradné.

O sledovanie pretekov sa postará špeciálny mikroskop so štyrmi volfránovými hrotmi, ktoré cez elektrické pulzy bude poháňať samotné nano-autá

A hoci to môže pripadať ako bizarný počin, tieto preteky majú svoj zmysel. Takzvané „molekulárne stroje“, ako sú aj tieto nano-autá by mohli byť použité pre cielenú distribúciu liečiv v tele pacienta, alebo pre výrobu mikroskopických elektronických súčiastok. Udalosť, ako sú preteky Nanocar Race je určená na podporu inovácií v tejto oblasti štúdia.

Preteky budú naživo vysielané na YouTube kanále NanoCarRace.

Pretekov Nanocar Race sazúčastnia štyri medzinárodné vedecké tímy, ktoré budú svoje nano-autá ovládať v riadiacom centre