Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Flexibilné drôty môžu znížiť infekcie u pacientov so srdcovým zlyhaním

Flexibilné drôty môžu znížiť infekcie u pacientov so srdcovým zlyhaním
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak už niekto trpí srdcovým zlyhávaním, určite by nechcel, aby sa k tomu pridružila aj vážna infekcia. Nový typ elektrického drôtu, navrhnutý na napájanie implantovaných srdcových púmp, by tomu mohol pomôcť zabrániť.

Keď je pacient so srdcovým zlyhaním na čakacej listine na darcovské srdce, nie je nezvyčajné, že dostane implantovanú elektrickú pumpu, ktorá udrží jeho existujúce, kým sa nedá nahradiť. Táto pumpa je napájaná pripojenou batériou, ktorá sa nosí na vonkajšej strane tela.

Kábel s hrúbkou 7 mm, ktorý spája tieto dve zariadenia, vedie cez otvor v koži pacienta, ktorý je potenciálnym prístupovým bodom pre škodlivé baktérie. Čo je ešte horšie, pretože okolitá koža má problémy s priľnavosťou k pevnému hladkému povrchu kábla, nakoniec len rastie smerom nadol. Pokožka potom funguje ako lievik, ktorý vedie baktérie dole do podložného tkaniva.

Pri hľadaní biokompatibilnejšej alternatívy vedci z ETH Zürich a Nemeckého kardiologického centra vytvorili špeciálne tenké, flexibilné, potiahnuté medené drôty. Pretože drôty sú široké menej ako pol milimetra, niekoľko z nich slúži na rovnaký účel ako jediný kábel, ktorý sa v súčasnosti používa.

Šírka drôtov použitých v štúdii sa pohybovala od 0,2 do 0,4 mm.

Nielen, že každý drôt prechádza oveľa menším samostatným otvorom, ako je potrebné pre bežne používaný kábel, ale pretože sú drôty veľmi flexibilné, podobne flexibilná koža môže lepšie rásť okolo nich, rovnako ako rastie okolo chĺpkov vyrastajúcich z folikulov.

Dôležité je, že každý drôt je potiahnutý tenkou vrstvou silikónu s mikroskopickými krátermi na jeho povrchu. Tieto krátery slúžia ako pripevňovacie body pre kožné bunky, čím pomáhajú pokožke rásť okolo drôtov namiesto toho, aby rástla smerom nadol.

Pri testoch vykonaných na ovciach sa vyskytol ťažký zápal na miestach, kde boli cez kožu implantované tradičné káble, no na miestach, kde boli implantované nové flexibilné drôty, sa vyskytol len mierny zápal. Okrem toho sa okolitá koža lepšie integrovala s drôtmi ako s káblami.

V magazínoch European Biophysics Journal a Biomaterials Advances boli nedávno publikované články o štúdii, ktorú vedie výskumník Andreas Kourouklis.

Výskumník Andreas Kourouklis skúma niektoré ultratenké napájacie káble srdcovej pumpy.