Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Šikovný materiál z húb môže ochrániť váš domov pred požiarom

Šikovný materiál z húb môže ochrániť váš domov pred požiarom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 7. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mycélium, známe aj ako podhubie, so svojou zložitou sieťou rozvetvených trubicových vlákien nazývaných ako hýfy, vzbudilo záujem mnohých výskumníkov. Teraz tím z univerzity RMIT v Melbourne v Austrálii chemicky upravil zloženie mycélia, aby vytvoril nový udržateľný, škálovateľný a bezpečný materiál, ktorý spomaľuje horenie a dal by sa napríklad použiť ako účinná izolácia budov a ďalších objektov.

„Huby sa zvyčajne nachádzajú v zložitej forme zmiešanej so zvyškovým výživovým materiálom, ale našli sme spôsob, ako pestovať pláty čistého mycélia, ktoré možno vrstviť a upravovať na rôzne účely - od plochých panelov pre stavebný priemysel až po materiál podobný koži pre módny priemysel“, povedala Tien Huynhová, odborníčka na biotechnológiu a mykológiu na RMIT.

Na základe predchádzajúceho výskumu tímu o protipožiarnej povahe mycélia, ktorý bol publikovaný v magazínoch Polymer Degradation and Stability a Nature Scientific Reports, vedci vytvorili materiál, ktorý je možné navrstviť nad horľavé substráty. Bioinžinierstvom húb sa im tiež podarilo zjednotiť štruktúru mycélia v celom materiáli a udržať ho tenký ako papier.

Keď je materiál vystavený ohňu alebo intenzívnemu teplu, kontaktná vrstva mycélia sa rozkladá na zuhoľnatenú. To potom tepelne chráni podkladové vrstvy. Pôsobí ako netoxický a účinný nárazník, ktorý má podľa výskumníkov obrovský potenciál ako ohňovzdorný materiál používaný pri izolácii budov.

„Skvelá vec na mycéliu je, že vytvára tepelnú ochrannú zuhoľnatenú vrstvu, keď je vystavená ohňu alebo sálavému teplu,“ povedala Everson Kandareová, docentka na RMIT a odborníčka na horľavosť a tepelné vlastnosti biomateriálov. „Čím dlhšie a čím vyššia teplota, pri ktorej zuhoľnatené mycélium prežije, tým lepšie je jeho použitie ako ohňovzdorného materiálu“.

Vedúci autor štúdie Nattanan Chulikavit so stlačenými plátmi mycélia.

Materiál je bezpečný pre životné prostredie a ľudí, udržateľný a potenciálne ho možno vyrobiť z obnoviteľného organického odpadu. A na rozdiel od mnohých tradičných panelov je bez plastov, takže pri kontakte s plameňmi nevytvára toxické výpary.

„Spomaľovače horenia obsahujúce bromid, jodid, fosfor a dusík sú účinné, ale majú nepriaznivé účinky na zdravie a životné prostredie,“ povedala Kandareová. „Predstavujú zdravotné a environmentálne obavy, pretože karcinogény a neurotoxíny, ktoré môžu uniknúť a pretrvávať v prostredí, poškodzujú život rastlín a zvierat. Biologicky odvodené mycélium produkuje prirodzene sa vyskytujúcu vodu a oxid uhličitý“.

Zatiaľ čo pomalá rýchlosť rastu húb predstavuje výzvu pre škálovateľnosť, najmä v porovnaní s výrobou plastov, môže predstavovať aj príležitosť.

„Oslovil nás hubársky priemysel, aby sme použili ich odpadové produkty s obsahom húb,“ povedala Huynhová. „Spolupráca s hubárskym priemyslom by odstránila potrebu nových fariem a zároveň by sa vyrábali produkty, ktoré spĺňajú potreby požiarnej bezpečnosti udržateľným spôsobom“.

Tím teraz skúma bioinžinierske hubové rohože, ktoré môžu znížiť intenzitu plameňa a zvýšiť hodnotenie požiarnej bezpečnosti v budovách. Štúdia bola nedávno publikovaná v magazíne Polymer Degradation and Stability.