Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Odpadová kávová usadenina sa premení na 3D tlačové médium

Odpadová kávová usadenina sa premení na 3D tlačové médium
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový výskum ukazuje, že inak nechcená kávová usadenina, ktorá končí jednoducho ako odpad, by sa mohla dať použiť napríklad na 3D tlač kvetináčov, jednorazových pohárov a ďalších užitočných predmetov.

Michael Rivera, ktorý je docentom informatiky na Coloradskej univerzite v Boulderi, dostal prvý nápad, keď videl, ako použitá kávová usadenina v jeho obľúbenej kaviarni putovala do odpadu. V spolupráci s kolegami z univerzity preto vytvoril pastu, ktorá pozostáva zo sušenej kávovej usadeniny a práškovej celulózy a xantánovej gumy, ktoré sa spolu zmiešajú s vodou. Všetky tieto zložky sú pritom bezpečné pre použitie v potravinách a dajú sa kompostovať.

Vedci pristúpili k úprave existujúcej 3D tlačiarne pridaním injekčnej striekačky naplnenej pastou, spolu s plastovými hadičkami, ktoré túto pastu dodávajú do výrobnej dosky. Pomocou tohto nastavenia dokázal tím vytlačiť predmety, ako sú kvetináče, šperky a dokonca aj jednorazové šálky na espresso. Navyše, keď sa do zmesi pridalo aktívne uhlie, materiál sa stal elektricky vodivým.

3D tlačiareň nanáša pastu na výrobu kvetináča.

Po zaschnutí je 3D vytlačená pasta údajne rovnako pevná ako nevystužený betón. Ak sa predmet vyrobený z tohto materiálu rozbije alebo už z iného dôvodu nie je potrebný, možno ho jednoducho rozomlieť späť na prášok a použiť na 3D tlač nových predmetov.

Okrem toho sa materiál biologicky rozloží, ak sa umiestni do zeme. To znamená, že kvetináče vyrobené z tohto materiálu by sa mohli použiť na pestovanie sadeníc rastlín, napríklad paradajok, a potom by sa len vložili do pôdy s rastlinami, keď rastliny dostatočne vyrastú.

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno uverejnený v Proceedings of the 2023 ACM Designing Interactive Systems Conference.

Sortiment predmetov 3D vytlačených z mletej kávovej pasty.