Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové vysokopevnostné lepidlo sa môže na povel prilepiť a odlepiť

Nové vysokopevnostné lepidlo sa môže na povel prilepiť a odlepiť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 8. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci v Japonsku vyvinuli zaujímavé nové lepidlo, ktoré možno v podstate prilepiť a odlepiť na požiadanie. Lepidlo sa pri zásahu jednou vlnovou dĺžkou svetla zlepí a inou sa rozpadne, čo umožňuje jeho ľahké odstránenie a opätovné použitie. A to potenciálne dokonca aj pod vodou.

Navrhovanie lepidiel znamená vyváženie dvoch protichodných vlastností: ako dobre sa lepia a ako ľahko sa rozpadajú. Je zrejmé, že posilnenie jednej vlastnosti zvyčajne obetuje druhú. Ideálne lepidlo by bolo také, ktoré drží pevne počas používania, ale môže sa uvoľniť na požiadanie, aby sa upravili chyby alebo keď produkt už nie je ďalej užitočný.

Teraz vedci z japonského Národného inštitútu pre vedu o materiáloch (NIMS) vyvinuli lepidlo, ktoré to dokáže. Kľúčovou zložkou je kyselina kávová, ktorá dokáže vytvárať a rozbíjať priečne väzby pod rôznymi vlnovými dĺžkami svetla. V tomto prípade tím vyrobil polymér obsahujúci kyselinu kávovú, naniesol ho na povrch a vystavil UV žiareniu s vlnovou dĺžkou 365 nanometrov. Tým sa vytvrdzuje do pevného filmu, ktorý drží pevne pri izbovej teplote, s pevnosťou priľnavosti v šmyku až 7,2 MPa.

Keď už táto adhézia nie je potrebná, môže byť vystavená 254 nm UV žiareniu, ktoré preruší priečne väzby a vráti ju do pôvodného stavu. Pritom nezanecháva na povrchu žiadne zvyšky a nestráca žiadne zo svojich adhéznych vlastností, čo v podstate umožňuje opätovné použitie ako nové.

Vzorka nového reverzibilného lepidla bola schopná udržať 40 kg závažie počas celého 72-hodinového testu bez známok zoslabnutia.

Vedci podrobili lepidlo sérii testov, vrátane opakovaného ohýbania vzoriek a držania závažia s hmotnosťou 40 kilogramov, čo bolo schopné robiť 72 hodín bez známok zoslabnutia. V iných testoch ho použili na opravu prasknutých silikónových rúrok, potom cez ne prehnali vysokotlakovú vodu a nenašli žiadne netesnosti. V následných testoch tím preukázal, že sa dá použiť aj pod vodou. Do lepidla boli vložené magnetické nanočastice, ktoré sa pri pôsobení magnetického poľa zahrievajú a spájajú lepidlo so substrátom.

Tím tvrdí, že tento materiál by mohol mať širokú škálu aplikácií, čo by umožnilo produkty jednoduchšie rozložiť na komponenty na konci ich životnosti a premeniť ich na nové produkty.

Výskum bol nedávno publikovaný v magazíne Advanced Functional Materials.