Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pevný bioplast na báze spiruliny sa rýchlo rozkladá v komposte

Pevný bioplast na báze spiruliny sa rýchlo rozkladá v komposte
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 7. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spirulina, bohatá na vitamíny a minerály, je druh modrozelenej riasy, ktorá sa bežne používa ako doplnok stravy, ktorý sa dá primiešať do nápoja ako prášok alebo užiť v tablete. Teraz ju výskumníci použili na vytvorenie bioplastu, ktorý sa rozloží v domácom komposte za rovnaký čas, ako sa rozpadne banánová šupka.

Plasty používame v mnohých situáciách, pretože sú odolné a ich výroba je lacná. Ale sú tiež všade v prostredí, pretože pretrvávajú dlhé roky, kým sa rozpadnú. Aj keď sú bioplasty krokom správnym smerom, často sa musia spracovávať v komerčných kompostovacích zariadeniach, ktoré nie sú dostupné pre každého.

Teraz tím výskumníkov pod vedením Washingtonskej univerzity vyvinul bioplast, ktorý sa rozloží aj v záhradnom kompostovacom koši. Je vyrobený výlučne z práškovej spiruliny, biomasy cyanobaktérií, ktorú môžu konzumovať ľudia a zvieratá. Pomocou tepla a tlaku, rovnakým procesom, aký sa používa na výrobu bežných plastov, výskumníci sformovali prášok spiruliny do rôznych tvarov.

„To znamená, že by sme nemuseli prerábať výrobné linky od nuly, ak by sme chceli použiť naše materiály v priemyselnom meradle,“ povedala Eleftheria Roumeliová, zodpovedajúca autorka štúdie. „Odstránili sme jednu zo spoločných prekážok medzi laboratóriom a rozširovaním, aby sme uspokojili priemyselný dopyt“.

Spirulina bola vybraná, pretože sa dá pestovať vo veľkom meradle a jej bunky pri svojom raste sekvestrujú oxid uhličitý, vďaka čomu je uhlíkovo neutrálna a potenciálne uhlíkovo negatívna. A ako bonus navyše je odolná voči ohňu.

„Spirulina má tiež jedinečné ohňovzdorné vlastnosti,“ povedal Hareesh Iyer, hlavný autor štúdie. „Keď je vystavená ohňu, okamžite sa samo zháša, na rozdiel od mnohých tradičných plastov, ktoré buď horia, alebo sa topia. Táto ohňovzdorná vlastnosť robí plasty na báze spiruliny výhodné pre aplikácie, kde tradičné plasty nemusia byť vhodné kvôli ich horľavosti“.

Výskumníci vyvinuli nové bioplasty vyrobené z modrozelených buniek cyanobaktérií (siníc), bežne známych ako spirulina.

Aj keď sa spirulina na výrobu bioplastov používala už skôr, vedci tvrdia, že ich je pevnejšia a tuhšia, čo je výsledkom zmeny teploty, tlaku a času v extrudéri počas spracovania.

„Boli sme motivovaní vytvoriť bioplasty, ktoré sú bioodvodené a biologicky odbúrateľné na našich dvoroch, pričom sú tiež spracovateľné, škálovateľné a recyklovateľné,“ povedala Roumeliová. „Bioplasty, ktoré sme vyvinuli, používajúc iba spirulinu, majú nielen degradačný profil podobný organickému odpadu, ale sú aj v priemere 10-krát pevnejšie a tuhšie ako predtým uvádzané bioplasty spiruliny. Tieto vlastnosti otvárajú nové možnosti praktického využitia plastov na báze spiruliny v rôznych priemyselných odvetviach, vrátane jednorazových obalov na potraviny alebo domácich plastov, ako sú fľaše alebo tácky“.

V súčasnosti nie sú výskumné bioplasty na báze spiruliny pripravené na priemyselné využitie, pretože aj keď môžu byť pevné, sú krehké a nereagujú dobre na vodu.

„Nechceli by ste, aby na tieto materiály pršalo,“ dodal Iyer.

Výskumníci riešia tieto problémy a skúmajú navrhovanie bioplastov pre rôzne situácie, pričom sa naďalej zameriavajú na recyklovateľnosť.

„Biodegradácia nie je naším preferovaným scenárom konca životnosti,“ povedala Roumeliová. „Ľudia však plasty často nerecyklujú, takže je ďalším bonusom, že naše bioplasty sa v životnom prostredí rýchlo degradujú“.

Štúdia bola nedávno publikovaná v magazíne Advanced Functional Materials.