Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LG strojnásobilo rekordnú vzdialenosť pre prenos dát v 6G sieti

LG strojnásobilo rekordnú vzdialenosť pre prenos dát v 6G sieti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 9. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Možno sa zdá, že mobilná technológia 5G ešte len prišla, no na obzore sa už črtá 6G. Inžinieri zo spoločnosti LG Electronics a z Fraunhoferovho inštitútu Heinricha Hertza (FIHH) teraz strojnásobili rekordnú vzdialenosť pre prenos dát cez sieť 6G, čím dosiahli nový míľnik pre praktické pokrytie miest.

Zatiaľ čo 5G a predchádzajúce technológie využívajú frekvencie pod 100 GHz, 6G sa rozšíri za túto hranicu do v súčasnosti nevyužívaného terahertzového (THz) spektra. To so sebou prináša výhody, ako je rýchlosť prenosu dát, ktorá je až 50-krát vyššia ako v prípade 5G siete, a latencia, ktorá je len 10 % latencie 5G.

Na ceste k zavedeniu tejto technológie výskumníci zo spoločností LG a FIHH teraz stanovili nový rekord vo vzdialenosti prenosu dát v 6G sieti. Pri frekvenciách 155 až 175 GHz tím preniesol dáta na vzdialenosť 320 metrov vo vonkajšom prostredí. To je viac ako trikrát ďalej ako predchádzajúci rekord, ktorý tím stanovil pred rokom.

To je obzvlášť pôsobivé vzhľadom na to, že jednou z hlavných nevýhod 6G je krátky dosah. Aby tomu tím čelil, použil na každom konci zosilňovače na posilnenie signálu. Zosilňovač vysielača bol zosilnený na výkon 20 decibelov-miliwattov (dBm), čo je viac ako 15 dBm v predchádzajúcom teste. Prijímač mal tiež nový zosilňovač, ktorý znížil šum, čo umožnilo jasnejší príjem signálu.

Tieto pokroky umožnili výskumníkom posunúť prenosovú vzdialenosť na nový rekord 320 metrov. Dôležité je, že sa tým prekonal technický míľnik. BTS stanice 6G v mestských oblastiach by mali byť umiestnené približne 250 metrov od seba, takže prekonanie tejto vzdialenosti je kľúčovým krokom k ich nasadeniu v reálnom svete.

„Vďaka úspechu našej najnovšej ukážky sme o krok bližšie k realizácii rýchlosti 6G 1 terabit (TB) za sekundu vo vnútorných aj vonkajších mestských oblastiach,“ povedal Dr. Kim Byoung-hoon, technický riaditeľ a výkonný viceprezident spoločnosti LG Electronics.

No na túto technológiu budeme ešte dlho čakať. Komerčné zavedenie 6G sa totiž očakáva až v roku 2029. Dovtedy je potrebné vykonať ešte veľa technickej práce.