Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Porsche vyvíja autonómne vozidlá založené na umelej inteligencii

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
18. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývoj pri automobiloch sa v mnohých koncernoch uberá aj do oblasti autonómnych vozidiel. Myslím si, že nielen na Slovensku by sa nejeden šofér, v niektorých situáciách, chcel nechať zviezť vlastným autom bez toho, aby musel šoférovať. Účel autonómnych vozidiel je však oveľa širší, no všetko musí byť mimoriadne spoľahlivé, a to viac ako na 100%. Porsche sa to snaží dosiahnuť pomocou umelej inteligencie a svoje výsledky prednedávnom ukázali aj verejnosti.

Ešte koncom februára 2020 padla v nemeckom Ludwigsburgu, pri Štutgarte, mnohým sánka. V priestoroch spoločnosti Porsche totiž koncern predviedol, kam sa dostal pri vývoji autonómnych vozidiel. V spolupráci so spoločnosťou „Kopernikus Automotive“ totiž vyvíja systém umelej inteligencie, ktorá vyžaduje menej senzorovej technológie a znižuje náklady na autonómne vozidlá.

Kľúčovým prvkom systému sú pritom kamery. Ešte predtým ako však autá začali samé jazdiť v skúšobnom prostredí, reálne testovacie miesto sa previedlo do digitálneho virtuálneho zobrazenia. To sa potom využíva pre trénovanie umelej neurónovej siete. Autonómna jazda teda v skutočnosti nie je naprogramovaná, ale umelá inteligencia je „trénovaná“ pomocou údajov. Len tak je možné podľa vývojárov koncernu zrealizovať mnohostranný a komplexný systém. Podľa nich ide o posun od senzorov vo vozidle k senzorom vo vonkajšom prostredí a posun od relatívne strnulého programovania k inteligentným systémom založeným na údajoch.

Samotné testovacie pole pre autonómnu jazdu pozostáva z haly pre zákaznícky servis a jej prednej časti. Vozidlo pritom jazdí úplne autonómne z parkovacieho miesta na zdvíhaciu plošinu a späť. Na to, aby sa s vozidlom dalo rýchle a automaticky manévrovať a dostalo sa na správne miesto v dielni, používajú mechanici tablet so špeciálnym softvérom.

Už prvé testy preukázali efektívnosť a spoľahlivosť autonómnej jazdy v dielni. V tomto smere môže práve automatizovaná manipulácia s vozidlami priniesť väčšiu efektivitu a nižšie náklady pri opravách v servisoch. Zároveň tieto testy pomáhajú spoločnosti Porsche zhromažďovať informácie o autonómnej jazde, ktorá je založená práve na umelej inteligencii.

Z dlhodobého hľadiska sa dá tento model využiť aj pri iných scenároch. V budúcnosti sa tak môže objaviť v prístavoch, v logistike alebo na parkoviskách. A tak sa po úspešnom absolvovaní ďalších mnohých testov chystá projektový tím koncernu preniesť svoje výsledky aj do sériovej výroby.