Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mikroguľôčky zo spreja naplnené vírusom ničia baktérie na potravinách

Mikroguľôčky zo spreja naplnené vírusom ničia baktérie na potravinách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci by bolo skvelé, keby existovala jednoduchá metóda na odstránenie všetkých škodlivých baktérií prítomných na potravinách, ich polievanie antibiotikami by určite nebolo tou správnou cestou. Nový sprej však využíva vírusy bezpečné pre potraviny, ktoré takéto škodlivé baktérie ničia.

Sprej vyvinutý vedcami z kanadskej McMasterovej univerzity pozostáva z mikrogélových guľôčok vírusov známych ako bakteriofágy. Tie sú síce pre človeka neškodné, ale zabíjajú a požierajú baktérie. A čo je dôležité, niektoré bakteriofágy lovia určité druhy baktérií a teda nezabíjajú len tak bez rozdielu všetky baktérie, škodlivé aj prospešné.

Vychádzajúc z predchádzajúceho výskumu tej istej skupiny sa proces výroby mikroguľôčok začína vytvorením tekutého roztoku pozostávajúceho z bakteriofágov a zosieťovanej organickej zlúčeniny nazývanej ako glutaraldehyd. Tento roztok sa nanesie na dvojvrstvovú tenkú polymérovú fóliu. Spodná základná vrstva je pevná, zatiaľ čo vrchná šablónová vrstva pozostáva z mriežky drobných otvorov pripomínajúcej voštinu.

Potom sa fólia naplnená roztokom umiestni na 10 minút do vákua a potom sa nechá dva dni v chladnom a vlhkom prostredí. Počas tohto času glutaraldehyd spôsobí, že všetky jednotlivé bakteriofágy v každom voštinovom otvore sa samy zložia do prepojených nanovlákien, čím sa v danom otvore vytvorí želatínová guľôčka.

Keď sa následne vrchná vrstva fólie odlúpne, z obnaženej základnej vrstvy sa dajú zozbierať mikrogélové guľôčky. Každá guľôčka je široká približne 20 mikrónov a obsahuje približne pol milióna bakteriofágov. V tejto kolektívnej forme sú vírusy podstatne odolnejšie, ako by boli samy o sebe.

Bakteriofágový mikrogélový sprej zlikvidoval baktérie E. coli na kontaminovanom šaláte a mäse.

„Spájajú sa ako mikroskopické dieliky Lega,“ povedal jeden z vedúcich vedcov, profesor Zeinab Hosseinidoust. „Vďaka tejto organizovanej prirodzenej štruktúre sú oveľa odolnejšie a ľahšie sa balia, skladujú a používajú“.

Počas laboratórnych testov sprej s mikroguľôčkami dôkladne zlikvidoval baktérie E. coli na kontaminovanom šaláte a mäse do deviatich hodín od aplikácie. Vedci uvádzajú, že ak by sa použili iné typy bakteriofágov, sprej by mohol zničiť aj škodlivé baktérie, ako sú salmonela a listéria.

Tím dúfa, že sprej by sa nakoniec mohol využívať pri spracovaní a balení potravín alebo dokonca pri pestovaní čerstvých produktov. Táto technológia by mohla mať aj lekárske využitie, a to na ničenie baktérií v infikovaných ranách.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Nature Communications.