Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hĺbková stimulácia mozgu výrazne redukuje trasenie a poruchy motoriky pacientov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Máte vo svojom okolí nejakého známeho alebo príbuzného s Parkinsovou chorobou, či inou poruchou motoriky? Určite potom viete, že život týchto ľudí je náročný. Koordinovať pohyb je pre nich také ťažké, ako pre bežných ľudí lietať s lietadlom.

Ale našťastie sú tu šikovní vývojári z Medtronicu a ich technológia hĺbkovej stimulácie mozgu. Neuverili by sme, keby sme to nevideli, ale práve táto metóda dokáže významne redukovať motorické poruchy a trasenie pacientov do takej miery, že sa môžu opäť vrátiť do plnohodnotného života.

Väčšina vecí, ktoré s našim telom robíme, sa začína v mozgu. Ten funguje na systéme elektrickej komunikácie, no a tú vedci skúmali a hľadali možnosti, čo sa stane, ak sa zastavia alebo naopak iniciujú elektrické vlastnosti špecifickej štruktúry mozgu. Tento výskum sa stal základom pre liečebnú metódu takzvanej hĺbkovej mozgovej stimulácie, ktorá pomáha zlepšiť pohybové funkcie, motoriku, či dokonca reč, v závislosti od choroby.

„Tento vývoj neurostimulácie vlastne je starý alebo začínal niekde 20 rokov dozadu. Reálne prví pacienti, tak ako aj na Slovensku aj vo svete, sa dostávali k terapii 13, 14 rokov dozadu a odvtedy vlastne sa reálne tieto terapie aj poskytujú. Na svete je celkovo viac ako 120 000 pacientov. Na Slovensku máme viac ako 100 pacientov, ktorí majú implantovaný takýto neurostimulátor,“ hovorí pán Pavol Lepey, Medtronic (člen asociácie SK+MED).

Hĺbková mozgová stimulácia má teda v reálnom svete podobu neurostimulátora. Ide o miniatúrne zariadenie, ktoré prostredníctvom tenkých elektród ovplyvňuje signály v mozgu. Tento zázrak však ochorenie priamo nelieči, ale pomáha so zmiernením jeho dôsledkov. Napríklad aj pacientom s Parkinsonovou chorobou, ďalej tým, ktorí trpia špecifickými abnormálnymi pohybmi typu distónie či niektorými závažnými poruchami pohyblivosti, ktoré sa prejavujú trasením.

Nekoordinované pohyby sa dajú výrazne potlačiť či dokonca eliminovať precíznym zavedením elektród do štruktúry mozgu počas takzvaného stereotaktického chirurgického zákroku.

„Pacient je pri vedomí a spolupracuje tiež s nami neurológmi a s tým operatérom, neurochirurgom, počas operácie. Prebieha cez špecifický systém, ktorý dokáže zafixovať vývod tej elektródy do tej miery, že nie je možný žiadny pohyb ani posun tej elektródy, čo zabezpečuje fungovanie tohto systému na mnohé desaťročia,“ vysvetľuje pán Peter Valkovič, neurológ, Univerzitná nemocnica Bratislava.

Elektródy potom vysielajú spomínané špecifické impulzy do štruktúry mozgu z prepojeného zariadenia, ktoré lekári nazývajú aj stimulátor alebo batéria.

„A jej parametre sú programovateľné, ako je výška napätia, odpor, frekvencia stimulácie. Celý tento systém je uzavretý vlastne pod kožou, čiže je to všetko ako sterilné zariadenie.“

Elektródy sú so stimulátorom spojené špeciálnymi káblami, ktoré sú z elastických materiálov. Fyziologický pohyb pacienta pri akýchkoľvek činnostiach v bežnom živote teda nie je ničím obmedzovaný.

Hĺbková stimulácia mozgu výrazne redukuje trasenie a poruchy motoriky pacientov

K dispozícii sú dva typy stimulátorov, ktoré sa líšia len z hľadiska komfortu a životnosti. Prvý z nich nemá nabíjateľnú batériu a tak sa po troch až siedmych rokoch, v závislosti od elektrických charakteristík, musí pacientovi celý vymeniť. Druhý stimulátor má však už batériu, ktorá sa nabíja cez špeciálny brušný pás s nabíjacou hlavicou.

„Pomocou elektromagnetickej hlavice, takzvaným telemetrickým spôsobom, sa pacient jeden až dvakrát do týždňa vlastne dobije a životnosť tohto stimulátora presahuje dnes dekádu, to znamená desiatku rokov. A pravdepodobne, keďže je to veľmi moderný systém, tak sa dožijeme aj toho, že to bude viac ako 20 rokov.“

Hĺbkovú mozgovú stimuláciu môže lekár nastaviť a kontrolovať prostredníctvom externého zariadenia, ktoré komunikuje so stimulátorom pod kožou pacienta. Neurológovia vďaka tomu získajú prístup k množstvu informácií, s ktorými môžu narábať podľa potreby.

„Vedieť skontrolovať životnosť tej batérie, vedieť zhodnotiť odporové charakteristiky, čiže impedancie toho elektrického okruhu, čo všetko má svoj veľký význam. Čiže dokážeme modulovať, čiže meniť parametre tej stimulácie, vieme to aj vypnúť,“ dodáva pán Peter Valkovič, neurológ, Univerzitná nemocnica Bratislava.

Nie je nič lepšie ako keď vidíte zariadenie fungovať v praxi. A tak nám jeden z pacientov vyšiel v ústrety a naživo predviedol svoje ochorenie bez zapnutého stimulátora, ktorý si následne hneď aj zapol. Dôkaz bol okamžite viditeľný, ruky pacienta sa vo veľmi krátkom čase znova upokojili do normálu a prestali kmitať.

„V roku 2015 som podstúpil operáciu a po tejto operácii sa mi zlepšil život o 70 percent,“ hovorí pacient so zariadením pre hĺbkovú stimuláciu mozgu.

Aj samotný pacient má k dispozícii menší diagnostický prístroj. Vie si cez neho skontrolovať nielen stav batérie, ale môže si napríklad zvyšovať a znižovať úroveň stimulácie.

Metóda hĺbkovej mozgovej stimulácie teda úspešne pomáha pacientom vrátiť sa k bežným aktivitám, ktoré predtým neboli schopní vykonávať.

„Ľudia s takýmto ochorením, ktorí neboli schopní ani len sa napiť vody, zrazu opäť hrajú na klavíri. Máme slovenského pacienta, ktorý hrá stolný tenis. Po takejto chorobe a po tejto terapii môže sa vrátiť aj k takémuto koníčku,“ pán Pavol Lepey, Medtronic (člen asociácie SK+MED).

S terapiou hĺbkovej mozgovej stimulácie máme pritom skúsenosti aj priamo na Slovensku.

„Sú tri pracoviská, je to Bratislava, Košice, Banská Bystrica, ktorá spolupracuje s Martinskou fakultnou nemocnicou. Takže naozaj, či pacient žije v Medzilaborciach alebo je zo Záhoria, tak tá terapia je pre neho dostupná,“ uzatvára pán Pavol Lepey, Medtronic (člen asociácie SK+MED).

Technológie sú niekedy naozaj neuveriteľné. Podobné platí, ak naživo vidíte ako funguje metóda hĺbkovej mozgovej stimulácie. Je teda dobré, že pacienti s poruchami motoriky a nekontrolovaným trasením majú vďaka tomu šancu opäť sa vrátiť do plnohodnotného života a často aj naspäť na svoje pracovné miesto.