Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Testovacia figurína ježka môže zachrániť tvory pred robotickými kosačkami

Testovacia figurína ježka môže zachrániť tvory pred robotickými kosačkami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Smutný a hrozivý fakt je, že robotické kosačky niekedy môžu prebehnúť ježkov, zmrzačia ich či dokonca ich aj zabijú. Aj preto vedci nedávno vyvinuli 3D tlačenú gumenú testovaciu figurínu v podobe ježka na testovanie bezpečnostných funkcií takýchto robotických kosačiek.

Tradičné kosačky na trávu nepredstavujú pre ježkov až takú veľkú hrozbu, pretože ľudskí používatelia zvyčajne uvidia zvieratá skôr, ako sa k nim dostanú. Okrem toho, zatiaľ čo bežné kosačky na trávu sa takmer vždy používajú počas denného svetla, robotické kosačky sú niekedy nastavené na prácu v noci, keď sú ježkovia najaktívnejší.

A aj keď sú robotické kosačky zvyčajne vybavené systémami na vyhýbanie sa prekážkam, Dr. Sophie Lund Rasmussenová a kolegovia z Oxfordskej univerzity zistili, že táto technológia nie vždy zabráni nehodám.

3D tlačená testovacia figurína ježka, ktorá sa môže niekedy použiť pri štandardnom testovaní robotických kosačiek.

V testoch vykonaných na jatočných telách ježkov, ktorí uhynuli v rehabilitačných strediskách pre voľne žijúce zvieratá, sa zistilo, že zatiaľ čo niektoré kosačky postrčili telo a potom zmenili smer, iné po ňom prebehli s otáčajúcimi sa nožmi. Toto zistenie je v súlade so správami z rehabilitačných centier, ktoré zaznamenali výrazný nárast poranení ježkami spôsobenými robotickými kosačkami na trávu.

To je miesto, kde má prísť na rad „nárazová testovacia figurína“ ježka. Rasmussenová dúfa, že by sa mohla použiť pri štandardizovaných oficiálnych testoch pre všetky robotické kosačky predávané na európskom trhu, čo by umožnilo svedomitým spotrebiteľom vybrať si certifikované modely vhodné pre ježkov.

Nastavenie, ktoré sa použilo na pozorovanie reakcií ježkov na robotickú kosačku.

Aby vedci určili, čo by toto testovanie znamenalo, pozorovali správanie 50-tich samostatných ježkov, ktorí boli umiestnení v ohrade spolu s robotickou kosačkou, ktorej boli odstránené nože. Zvieratá mali tendenciu pred kosačkou utekať, strnulo pred ňou stáť, boli čiastočne stočené do klbka, alebo sa k nej dokonca vybrali ju skúmavo čuchať. Tieto tri odozvy sa odzrkadlili v troch kľúčových polohách, do ktorých by mala byť testovacia figurína umiestnená pre optimálne testovanie.

Aké zmeny teda možno bude potrebné vykonať na robotických kosačkách, aby prešli testom?

„Kľúčovým prvým krokom je zlepšenie senzorov, aby detegovali ježkov a vyhýbali sa im,“ povedala Rasmussenová. „Vývoj dodatočných technológií, ako je rozpoznávanie kamerami, by nakoniec mohol umožniť robotickým kosačkám rozpoznať ježkov na diaľku a zmeniť smer skôr, ako sa k nim priblížia. Je tiež dôležité, aby sa čepele kosačky otáčali, aby sa dali zložiť pod ochranným krytom pri náraze do niečoho tvrdšieho ako je tráva.“

Článok o výskume, do ktorého sa zapojili aj vedci z Dánska a Nemecka, bol nedávno publikovaný v magazíne Animals.

Dr. Sophie Lund Rasmussenová s ježkom a robotickou kosačkou.