Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dvojnohý robot Mugatu radikálne zjednodušuje prístup k chôdzi

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kráčajúce dvojnohé roboty vynikajú v úlohách, ako je prekonávanie nerovného terénu, ale pretože sú mechanicky veľmi zložité, nedajú sa vyrobiť veľmi malé. To by sa však čoskoro mohlo zmeniť vďaka vývoju robota Mugatu.

Robot Mugatu, ktorý vytvoril tím vedcov z univerzity Carnegie Mellon, využíva mechanizmus chôdze, ktorý pozostáva len z dvoch pevných nôh, ktoré sa pohybujú pomocou jedného spoločného motora. Robot je v súčasnosti vysoký 18,5 centimetra, no podľa plánov by sa táto technológia mala nakoniec začleniť do dvojnohých robotov s veľkosťou podobnej figúrke zo stavebnice Lego, s výškou približne 4 centimetre.

Dvojnohý robot Mugatu bol v skutočnosti inšpirovaný iným typom hračky, známou ako Wilson Walkie. Tieto nepoháňané drevené figúrky z 30. rokov 20. storočia majú kývajúce sa nohy s veľkými chodidlami na spodnej strane. Keď sa jedna z figúrok umiestni na vrchol rampy, gravitačná sila spôsobí, že hračka šúchaním nôh dopredu a dozadu zíde dolu.

V prípade robota Mugatu, ktorý nemôže vždy chodiť po rampe, je gravitácia nahradená kmitajúcim motorom na bokoch. Robot začína tým, že stojí na mieste s oboma nohami vedľa seba. Potom jeho motor vyklopí ľavú nohu dopredu. Pri tom sa ťažisko robota posunie smerom k tejto nohe, čo spôsobí, že robot sa nakloní dopredu a prevráti sa na ľavú nohu.

Mugatu je poháňaný jednou lítiovo-polymérovou batériou a riadený vstavaným mikropočítačom Arduino MKRZero.

Robot Mugatu si tak vytvorí dostatočný priestor na to, aby sa jeho pravá noha mohla vykloniť dopredu a minúť ľavú, čo sa aj stane. Robot sa potom nakloní dopredu a preklopí sa na pravú nohu, pričom sa tento proces opakuje stále dokola.

Otočenie doľava alebo doprava sa zvládne jednoduchým švihnutím jednej nohy rýchlejšie alebo na dlhšiu vzdialenosť ako druhej. Táto schopnosť odlišuje robota Mugatu od iných malých experimentálnych dvojnohých robotov alebo dokonca hračkárskych robotov, ktoré dokážu chodiť len rovno.

Vedci teraz pracujú na zmenšení systému. Dúfajú pritom, že jedného dňa sa bude dať využiť v malých chodiacich robotoch, ktoré by mohli vykonávať úlohy, ako je hľadanie preživších uväznených pod troskami na mieste katastrofy alebo na kontrolu vnútra strojov.

Dvojnohého robota Mugatu si môžete pozrieť v akcii vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.

Robot Mugatu je jedným z príkladov tzv. pasívneho dynamického chodca.